У Раді Європи побував президент Молдови Володимир Воронін. Візит зумовлений тим, що його країна головує нині в цій організації. Молдовський президент виступив із промовою перед ПАРЄ, відповів на запитання парламентаріїв, а потім дав прес-конференцію. На ній він, зокрема, наголосив: Молдова виконала практично всі зобов’язання, взяті на себе під час вступу до РЄ. Відомо, однак, що одним із найважливіших обов’язків країни—члена організації є забезпечення прав національних меншин. Проте 400 тисяч українців, які проживають на тій території Молдови, що контролюється нині Кишиневом, не мають українських шкіл, а лише незначну кількість змішаних українсько-молдовських та українсько-російських навчальних закладів.
Кореспондент «ГУ» попросив Володимира Вороніна пояснити, чому в українських селах на півночі Молдови діти змушені навчатися у школах з російською мовою викладання. «Насправді ще 5—7 років тому в Молдові не було навіть змішаних шкіл і ліцеїв, не було українських класів і садків, — відповів молдовський президент. — Нині ситуація поступово виправляється. Вже є дві школи на тій території країни, про яку ви запитували. Звичайно, у нас є цілковито українські села, але там усе залежить від місцевих органів влади і бажання батьків. Саме вони вирішують, якою мовою проводити навчання. Що стосується освітніх питань загалом, то ми маємо відповідні домовленості з урядом України і ці проблеми обговорюються на міжурядових засіданнях. Справа просувається. Але я згоден, що є всі підстави бажати швидшого просування».
Відповідаючи на інші запитання, президент Молдови наголосив на тому, що створення ЄЕП означає невеселі перспективи для СНД. «Якщо об’єднуються чотири держави, вага в економіці СНД яких становить 80, а то й більше відсотків, то які перспективи залишаються в інших держав?» — риторично запитав він. Щоправда, з’ясувалося, сам Володимир Воронін оцінює шанси нової ініціативи Росії, України, Білорусі та Казахстану досить скептично. «Можливо, я помиляюся, але можна припустити, що їх очікує доля Союзу Росії й Білорусі, ЄвразЕСу, ГУУАМу та інших регіональних структур, створених за останні 10 років на теренах СНД», — заявив він.
 
Страсбург.