Ранкове і денне засідання 2 жовтня
День голосування в парламенті знову розпочався з блокування. Опозиційні фракції вимагали включити до порядку денного закон про вибори народних депутатів України на пропорційній основі (за партійними списками) і негайно його розглянути. Голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко (БЮТ) сказав, що нібито так було домовлено на погоджувальній раді голів комітетів та лідерів фракцій у понеділок. Соціалісти і «бютівці» заблокували трибуну, і Голова Верховної Ради Володимир Литвин був вимушений оголосити перерву для міжфракційних консультацій.
Після перерви, що затягнулася на годину, Володимир Литвин повідомив, що на погоджувальній раді лідерів депутатських фракцій та груп дійшли такої згоди: продовжити роботу парламенту за порядком денним, доки не буде розглянуто всі заплановані законопроекти, а закон про вибори винести на розгляд парламенту в п’ятницю. За словами глави парламенту, цю ідею підтримали п’ять фракцій: «Наша Україна», КПУ, СПУ, БЮТ та... СДПУ(о). Крім того, доручити Регламентному комітету ВР підготувати зміни до Регламенту, передбачивши механізм, за яким опозиція могла б вносити законопроекти до порядку денного менш як 226 голосами. Однак за продовження роботи Верховної Ради за порядком денним проголосувало лише 200, а з другої спроби — 183 депутати. «А як же домовленості?» — лише розвів руками Володимир Литвин. На вимогу двох фракцій — СДПУ(о) і «Народний вибір» — глава парламенту оголосив чергову перерву. І сказав: якщо лідерам знову не вдасться домовитися, він закриє сесію.
Після чергової перерви у сесійній залі нарешті повіяв інший вітерець — порозуміння. Депутати вирішили розглянути питання про парламентські вибори наступного дня і перейшли до голосування за порядком денним. Парламент прийняв постанову про обрання народного депутата Сергія Осики членом Комітету з питань фінансів та банківської діяльності, схвалили в новій редакції Закон «Про оренду землі», у другому читанні — проект Цивільного Процесуального кодексу. За словами голови Комітету ВР із питань правової політики Василя Онопенка, основні новели Цивільного процесуального кодексу пов’язані з тим, що завданням цивільного судочинства має стати вирішення цивільних спорів, а не охорона судами інтересів держави. Цим мають опікуватися адміністративні суди.
У цілому схвалено зміни до законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації», які надають право місцевим держадміністраціям створювати крім адміністративних, ще й спостережні комісії. Схвалено зміни до Закону «Про цінні папери і фондову біржу», пов’язані з подальшим розвитком законодавчої бази стосовно іпотечного кредитування. У цілому також схвалено зміни до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення, що передбачають призначення пенсій посадовим особам органів місцевого самоврядування як держслужбовцям. Не знайшов підтримки у депутатів урядовий законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо місцевої міліції.
Схвалено також закон про рентні платежі на нафту і природний газ та у другому читанні закон про підтримку виробництва та розвиток ринку сільськогосподарської продукції. На пропозицію керівників 13 фракцій Верховна Рада включила до порядку денного питання про звернення українського парламенту до президента США Джорджа Буша і прем’єр-міністра Великої Британії Тоні Блера з проханням посприяти якнайшвидшому та об’єктивному розслідуванню ситуації довкола заарештованого в нейтральних водах біля Іраку українського танкера «Невстар-1».