Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий турнір. Другий тур. 30 вересня.

Група А. «Селтик» (Шотландія) — «Ліон» (Франція). 2:0. «Андерлехт» (Бельгія) — «Баварія» (Німеччина). 1:1. «Баварія» — 4 очки, «Селтик», «Ліон» — по 3, «Андерлехт» — 1.
Група С. «Монако» (Франція) — АЕК (Греція). 4:0. «Депортиво» (Іспанія) — ПСВ (Нідерланди). 2:0. «Монако» — 6, «Депортиво» — 4, АЕК — 1, ПСВ — 0.
Група D. «Олімпіакос» (Греція) — «Ювентус» (Італія). 1:2. «Галатасарай» (Туреччина) — «Реал Сосьєдад» (Іспанія). 1:2. «Ювентус», «Реал Сосьєдад» — по 6, «Галатасарай», «Олімпіакос» — по 0.
Група В. «Локомотив» (Росія) — «Арсенал» (Англія). 0:0.
«Інтер» (Італія, Мілан) — «Динамо» (Україна, Київ). 2:1. Адані, 23, Федоров, 34, Вієрі, 90.
«Інтер»: Тольдо, Кордоба, Х. Дзанетті, Емре, К. Дзанетті, ван дер Мейде (Хельвіг, 61), Крус (Каллон, 78), Адані, Каннаваро, Гонсалес, Мартінс (Вієрі, 59).
«Динамо»: Шовковський, Федоров, Дмитулін (Хацкевич, 68), Белькевич, Пеєв, Рінкон, Шацьких (Мелащенко, 85), Гіоане, Несмачний, Саблич, Лєко.
Попереджено: Рінкона, 19, Саблича, 41, Лєко, 45, Емре, 53.
Арбітр — Стефан Бре (Франція).
Мілан. Стадіон «Джузеппе Міацца». 20 градусів. 24 326 глядачів.
 
Це був одинадцятий офіційний матч динамівців у єврокубках проти італійських клубів. І, хоч як це прикро, він також завершився невдачею. Поки що кияни не виграли жодного поєдинку, при трьох нічиїх і восьми поразках. Але цього разу чемпіони України були як ніколи близькі до того, щоб порушити неприємну для себе традицію. Адже вони ні в чому не поступалися «Інтерові», мали безліч моментів забити. Але зробили це, на жаль, лише раз. На перешкоді стали численні помилки, дуже низька культура пасу. Нарешті, відверто невдала гра лідерів команди — Белькевича, Шацьких, Рінкона...
— Скажи мені, чому б не замінити їх усіх раніше? — запитав мене один із керівників динамівського клубу, досвідчений фахівець-практик. — Адже Рінкон лише двічі зіграв як треба — в дебюті і десь, якщо не помиляюся, після перерви. Програти на останній хвилині основного часу, як тут не заплакати!..
Перед грою
Однак про все по порядку. Як відомо, Мілан — друге за величиною і значенням місто в Італії. Одна із столиць високої європейської моди, головний промисловий і фінансовий центр країни. І для українців воно віднедавна також набуло особливого значення. Адже в клубі «Мілан» дуже успішно вже не перший сезон грає Андрій Шевченко — головна постать у національній збірній України.
Здавалося, вся Італія 29 вересня, коли ми прибули до Мілана, святкувала день народження українського суперфорварда. Газети, телебачення (різні канали і особливо SKY-sport) присвятили цій події чимало місця на своїх шпальтах та ефірного часу. Дуже детально смакували епізод із матчу останнього туру Серії А «Мілан» — «Лече» (3:0), коли Андрій забив свого другого м’яча в поєдинку. Називали його віртуозом, генієм футболу.
Однак, на жаль, нам самим привітати земляка з датою та спортивними успіхами не пощастило, бо він зі своїм клубом вирушив до Іспанії на поєдинок Ліги чемпіонів проти «Сельти». Але на тренування динамівців напередодні зустрічі з «Інтером» на яскравому червоному спортивному «Феррарі» приїхав інший знаменитий киянин — Каха Каладзе, який відновлюється після травми. Він багато спілкувався з українськими журналістами. Перекинутися парою фраз віч-на-віч із симпатягою Кахою пощастило й мені.
— «Інтер», звісно, сильний суперник, — сказав він. — Зіграти з ним на «Сан-Сіро» навіть унічию —велика удача і честь для будь-якого клубу. Але команда нині в такій формі, що з нею можна поборотися за потрібний результат. Та для цього варто дуже ретельно підготуватися і налаштуватися відповідним чином. Звичайно, вболіватиму за рідне для мене київське «Динамо»...
За кілька годин перед нашим прильотом з італійською пресою зустрічався наставник «Інтера» Ектор Купер. Прес-служба клубу люб’язно надала нам стенограму того «побачення».
— Гадаю, що така сильна команда, як оце «Динамо» (Київ) не гратиме лише в захисті. У мене склалося враження, що це потужна команда, швидка і агресивна. Особливо коли грає вдома. Чудово контратакує...
Гра
Хоч це й дивно, але стадіон був заповнений лише на чверть. Утім, організатори в накладі не залишилися. Від продажу квитків вони виручили 237 175 євро. Плюс власники сезонних абонементів — 274 907 євро. Разом — 512 082!
З огляду на велич «Інтера», його зірковий склад, шанси «Динамо» були не такі вже й великі. Але після стартових промацувань один одного гості показали, що не збираються відсиджуватися біля власних воріт. І слова Каладзе підтвердилися повною мірою — не такий страшний «Інтер», яким його малюють. Були нагоди у Шацьких, Белькевича, Гіоане, Рінкона. Та вони їх змарнували, бо діяли невинахідливо, не вдавалися до нестандартних рішень.
Перша справжня атака господарів стала результативною. Шовковський у тому епізоді зробив все від нього залежне, парирував сильний удар зблизька. Але другий постріл відбити не вдалося. Хоча (це видно було на повторі) Адані підіграв собі рукою. Однак арбітр на це не звернув уваги. І взагалі французький рефері навигадував стільки штрафних поблизу воріт киян, що закралися сумніви щодо його справедливості і компетентності. Особливо несправедливим був епізод, після якого міланці забили переможний гол. Там не було порушення, котре тягнуло б на штрафний.
Але то було в епілозі. А в першому таймі кияни не забарилися з відповіддю. Нарешті, добре зіграв Гіоане, отримавши точну передачу від Белькевича, прострелив як слід. І Федоров ногою точно пробив — 1:1.
Був у складі «Динамо» гравець, який боровся до кінця, не шкодуючи себе. Це хорват Лєко. Він завдав п’ять потужних ударів і чотири з них — у рамку воріт. Лише реакція Тольдо рятувала господарів. А ще Єрко за повною програмою відпрацьовував у захисті. Одне слово, був чи не найкорисніший серед динамівців.
Можливо, «Динамо» зіграло б іще потужніше і впевненіше, якби не зазнали травм на тренуванні вже в Мілані Гавранчич і Гусєв. Тепер можна кусати собі лікті, що змарновано таку чудову нагоду зіграти успішно і підвищити свій авторитет.
Купер, побачивши, що можна не тільки втратити очки, а й програти, зважився випустити ще не готового Вієрі. І оцей на перший погляд «сонний кіт», важкий і повільний, таки врятував свою команду. Все можна розгубити, але тільки не майстерність. Крістіан чудово виконав штрафний, і м’яч рикошетом влетів у ворота «Динамо»...
Після гри
— Я не задоволений насамперед результатом сьогоднішньої гри, — сказав Олексій Михайличенко. — А ще більше її змістом. Адже було припущено безліч елементарних помилок. Претензії можна пред’являти майже всім нашим футболістам. Хоча хід подій показав, що проти нинішнього «Інтера» можна не лише грати, а й перемагати його. Але треба дуже хотіти такої перемоги. Та надто вже багато помилок ми припустилися в обороні. Обидва м’ячі пропустили після розіграшу стандартних положень. На жаль, хоча й були можливості, ми так і не змогли організувати справжню контргру. В багатьох епізодах не змогли елементарно розпорядитися м’ячем. Робитимемо висновки, життя триває.
— Прокоментуйте заміни, будь ласка.
— Дмитрулін зазнав травми. Шацьких грав невдало, це був не його день.
— А що так налякало Белькевича, який, склалося враження, забув, що таке точна передача?
— Я вже казав, що помилялися геть усі. І виділяти когось не так просто.
— Коли в київському «Динамо» подолають кризу з нападниками, коли з’являться гравці рівня Блохіна, Шевченка, Заварова?
— Так, сьогодні невдало діяв Шацьких. Але хіба він поганий форвард?
— Кияни так часто помилялися, що виник сумнів щодо їхнього бажання перемогти. Як же так — підходити з м’ячем до самих воріт і не забивати із найзручніших положень?
— Не думаю, що вони не хотіли. Скажу, що весь ігровий час наших футболістів переслідувала якась особлива знервованість, котра й породжувала неупевненість, паралізувала дії. Тому й не вийшло нормальної структури гри.
— То ви стверджує, що поразка — більше ваша «заслуга», ніж «Інтера»?
— Саме так. Я вже казав про це. Гра «Інтера» була цілком передбачуваною, а наша — ні...
Ектор Купер віддав належне швидкостям, агресивності суперника.
— Наша перемога над українцями — величезне везіння, — прокоментував він. — Наша перемога прийшла останньої миті. Виходить, не помилився, коли випустив на поле Крістіана Вієрі. Хоча не можу висловити повне задоволення діями підопічних. А от результат мене дуже підбадьорив. Тепер маємо шість очок. А це вже щось...
Третій тур у групі В відбудеться 21 жовтня. «Динамо» прийматиме «Арсенал», «Локомотив» — «Інтер».
Мілан—Київ.
Дякуємо керівництво ФК «Динамо» за допомогу в організації цього матеріалу.