У науково-видавничому центрі «Наша культура і наука» вийшла книга «Аналітика, експертиза, прогнозування» — колективна монографя науковців кафедри міжнародних комунікацій та зв’язків з громадськістю Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Інформація завжди була важливою складовою державної політики, але в сучасному світі інформаційна «м’яка сила» стає впливовішою за традиційну матеріальну «грубу силу». Автори аналізують не тільки методи формування громадської думки засобами масової інформації, а й природу інформаційних воєн. Дослідники, наприклад, зазначають, що з допомогою інформзброї можна створити атмосферу бездуховності та аморальності, негативного ставлення до культурної спадщини супротивника. Чи не цим обумовлюється імідж ісламських країн, який завдяки американським та європейським ЗМІ сприймається як уособлення зла й тероризму. З допомогою символічних засобів ЗМІ Схід представлено як світ варварства, порушення прав людини, військових диктатур. До того ж, як пишуть дослідники, якщо становлення порядку не відповідає сценарію, погодженому зі США, Францією, Німеччиною, Великою Британією, то в повідомленнях його подають як військовий переворот.
Значну увагу книга «Аналітика, експертиза, прогнозування» приділяє інформаційному просторові України. Автори монографії стверджують: «Якщо раніше сукупність знань та поглядів поставала перед нами у вигляді єдиного цілого, то нині через шалені темпи накопичення знань світогляд пересічної людини розсипався на мозаїку випадкових, погано пов’язаних між собою понять. Така «мозаїчність» сприяє нав’язуванню через ЗМІ потрібних поглядів і переконань, бо знання формуються переважно не системою освіти, а засобами масової інформації».
Видання справляє враження потужного наукового дослідження. Безперечно, воно стане у пригоді фацівцям з міжнародних відносин, представникам мас-медіа.