Головною складністю державного бюджету України на 2004 рік є те, що його сформовано в умовах реформованого податкового законодавства. А головним пріоритетом бюджету залишається вирішення соціальних проблем. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин на нараді-семінарі «Про формування державного та місцевих бюджетів на 2004 рік. Розвиток міжбюджетних відносин», у якій взяли участь керівники уряду, профільних парламентських комітетів, голови обласних держадміністрацій та міст.

Володимир Литвин зазначив, що перед внесенням до парламенту проекту закону про держбюджет-2004 було проведено значну роботу, спрямовану на те, щоб максимально узгодити у головному фінансовому документі держави регіональні та загальнонаціональні інтереси. Зокрема, проведено низку зустрічей народних депутатів України з керівниками місцевих органів влади, вчасно надіслано до Кабміну пропозиції про вдосконалення міжбюджетних відносин.

Глава парламенту вказав кілька показників держбюджету—2004, які змінилися у позитивний бік. Розмір доходів зведеного бюджету становить 75,6 млрд. грн., що на 6,5 млрд. грн. перевищує цьогорічні доходи. Прогнозований обсяг видатків зведеного бюджету порівняно з нинішнім роком зріс на 6,6 млрд. грн. Видатки на соціальні програми збільшено більш як на 10 відсотків. Зросла і частка місцевих бюджетів у зведеному бюджеті до 43,4 відсотка.

У свою чергу, Прем’єр-міністр України Віктор Янукович наголосив, що будь-які пропозиції зі збільшення видатків з держбюджету уряд розглядатиме лише у комплексі з пропозиціями про додаткові джерела наповнення доходної частини. За словами В. Януковича, виконання цьогорічного бюджету засвідчило, що цей документ є найреальнішим за останні роки, бо він виконується. В. Янукович також зазначив, що для поліпшення міжбюджетних стосунків і відносин між центром і регіонами Верховній Раді необхідно схвалити низку законів, зокрема закон про стимулювання розвитку регіонів, який уже прийнято у першому читанні.  У головному фінансовому документі держави з’явилася й низка новацій: зокрема, держава планує взяти на себе частину видатків на житлово-комунальне господарство, що тепер цілком покладено непосильними тягарем на місцеві бюджети. Буде також збільшено рівень дотацій місцевим бюджетам та запроваджено практику надання їм позичок.

Присутні на нараді — народні депутати та керівники місцевих органів влади висловили деякі принципові зауваження до проекту закону про державний бюджет України на 2004 рік. Глава парламенту Володимир Литвин запевнив, що всі пропозиції буде уважно розглянуто.