Вечірнє засідання 30 вересня
Якщо на ранковому засіданні опозиційно налаштовані депутати устами голови Львівської облради пана Сендака намагалися поставити на місце головного податківця Львівщини Сергія Медведчука політичними методами, то на вечірньому було продемонстровано, як це робиться законодавчими методами. Маю на увазі законопроект Віктора Горбачова про внесення змін до закону «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами».
Автор законопроекту запропонував змінити підхід до методу нарахування податківцями так званих непрямих (читай — приблизних) додаткових податків. Донині самі податківці визначають цю методику, самі застосовують і самі контролюють її застосування. Фактично, на власний розсуд. Законодавці пропонують урегулювати проблему на рівні закону і робити такі стягнення з суб’єктів господарської діяльності через суд. Нехай збирачі податків звертаються туди і аргументовано доводять потребу такого покарання підприємця.
Дещо «обчикрижиться» і керівникам місцевих держадміністрацій, якщо депутати проголосують (а вони такі наміри виявили) за внесення змін до статті 36 Закону «Про місцеві державні адміністрації». Парламентарії вважають нонсенсом погодження з главами цих адміністрацій кандидатур керівників вищих навчальних закладів, призначених на конкурсній основі (а це прямий шлях до маніпулювання цілими колективами навчальних закладів). Щоправда, деякі депутати застережливо осмикували занадто оптимістично налаштованих колег, запропонувавши з’ясувати, чи не той самий чиновник має вплив на конкурсну комісію, що розглядає кандидатури претендентів на ректорів вузів.
Ще одним кроком до подолання чиновницької суб’єктивності у непростих економічних процесах можна вважати розгляд парламентом законопроектів про державну експертизу землевпорядної документації та про вдосконалення процесу оцінки майна в разі передавання об’єктів державної і комунальної власності. Перший документ має законодавчо унормувати експертну оцінку документів, що супроводжують процес надання і використання земельних ділянок. Досі, як наголошували депутати, це регулюється розмитими підзаконними актами, а звідси — суб’єктивізм чиновника, умисне заниження вартості землі, розбазарювання земель загального користування.
Окрім згаданих урядових законопроектів, парламентарії підтримали й інші (задекларована співпраця уряду і парламенту саме на законодавчому полі поволі набуває певних ділових рис?). Ідеться про представлений Міністром праці і соціальної політики Михайлом Папієвим проект змін до Закону «Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого енергоблока цієї АЕС на екологічно безпечну систему». Уряд пропонує надати певній категорії працівників «омертвленої» станції право виходити на пенсію ще за два роки до досягнення пенсійного віку, удосконалити виплату матеріальної допомоги тим, хто залишається без роботи, тощо.