Про це глава держави сказав на прес-конференції, що відбулася 30 вересня у Києві. І уточнив: «Я за те, щоб вони пройшли у 2004 році». Окрім того, Леонід Кучма наголосив, що не збирається нікуди йти і «ні в які ігри грати».
Президент України зупинився також на проблемах конституційної реформи. Він залишається «прихильником свого законопроекту, де сильний Президент, сильний парламент і сильний уряд». Водночас Леонід Кучма вважає: «Якщо в конституційній реформі буде закладено механізми формування уряду парламентською коаліцією, а Президент матиме право розпустити парламент, то я своє завдання виконав». Глава держави звернув увагу на те, що у Верховній Раді спостерігається консенсус щодо конституційної реформи, про що свідчать 292 підписи на підтримку законопроекту змін до Конституції.
На прес-конференції ішлося і про інші актуальні проблеми. Так, Президент України піддав жорсткій критиці дії уряду. На його думку, Кабінет Міністрів надто захопився адміністративними методами в розв’язанні соціально-економічних проблем. І підкреслив: «Треба відверто визнати: в ситуації, що складається, в небезпеці опинилися запроваджені з великими труднощами ринкові механізми регулювання економіки». І, як приклад, Леонід Кучма навів ситуацію в аграрному секторі та на ринку продовольства. Окрім того, глава держави вважає, що уряд запізнився з реакцією на ситуацію на паливно-енергетичному ринку. «Я не підтримую відхід від ринкових методів регулювання економіки. З «голим» адмініструванням немає чого йти в Європу і навіть називатися цивілізованою країною», — підкреслив Президент України.
Чимало уваги було приділено і формуванню державного бюджету на 2004 рік. На думку Леоніда Кучми, уряд врахував лише частину його пропозицій. А тому проект головного фінансового документа країни — фрагментарний і незавершений. Крім того, є ризик щодо наповнення доходної частини бюджету.
Проте, незважаючи на критику дій Кабінету Міністрів, Президент України не збирається відправляти уряд у відставку. «У мене ні в думках, ні в бажаннях немає відправити уряд у відставку», — наголосив глава держави.
Не оминув Леонід Кучма увагою і угоду про створення Єдиного економічного простору. Він вважає, що створення ЄЕП «відповідає світовій практиці регіональної інтеграції». А тому аж ніяк не суперечить вступу до Світової організації торгівлі. На його думку, цей документ не потребує експертизи Конституційного Суду, оскільки угода є рамкова і «на кожен крок» щодо її реалізації «треба мати окрему міждержавну угоду, ратифіковану парламентом. Якщо країна не хоче — ніхто змушувати не буде».
Леонід Кучма відповів і на низку інших запитань працівників засобів масової інформації.