Учора відбулася перша сесія українcько-литовської Міжпарламентської асамблеї під головуванням першого заступника Голови Сейму Литовської Республіки співголови МПА Чеслова Юршенаса та Першого заступника Голови ВР співголови МПА Геннадія Васильєва. За її результатами було прийнято спільну заяву.

«Асамблея — конкретна модель співробітництва парламентаріїв України та Литовської Республіки, яка має за мету уникнути кордонів між розширеним ЄС, НАТО та країнами, які ще не належать до цих організацій», — наголошується у заяві.

Учасники асамблеї переконані, що нова форма співробітництва сприятиме політичній стабільності в Україні, становленню демократії та зміцненню економіки, а також подальшому розвитку Литовської Республіки в євроатлантичному просторі. Як нагадав під час сесії Геннадій Васильєв, ідея МПА зародилася під впливом досвіду литовських колег. Він висловив сподівання, що найближчим часом МПА дасть свої результати.

Напередодні відбулася зустріч Голови ВР Володимира Литвина з литовським співголовою МПА Чесловом Юршенасом. Сторони обговорили можливості й моделі співпраці. Зокрема, у трикутнику Сейм Литви — Сейм Польщі — Верховна Рада України.

Як повідомив прес-секретар Голови ВР Ігор Сторожук, обговорювалася активізація співпраці в Балто-Чорноморському регіоні, підписання угоди про Єдиний економічний простір. На думку Володимира Литвина, впливає передвиборча боротьба, яка фактично в Україні вже розпочалася. А на думку Геннадія Васильєва, «ЄЕП — це закономірний етап реалізації європейського вектора зовнішньої політики України».

Під час спільної конференції Чеслав Юршенас повідомив, що на сесії було обрано керівні органи асамблеї, затверджено регламент та створено чотири постійні комітети — із зовнішньої політики, правових питань, економіки, екології і ядерної безпеки. Учасники засідання ухвалили спільну заяву про перспективи двосторонніх відносин. Як зазначив Чеслав Юршенас, майбутній вступ Литви до ЄС справить певний негативний вплив на двосторонню торгівлю. Зокрема, Литва має денонсувати угоду про вільну торгівлю з Україною. Під час сесії було визначено ще одне проблемне питання — запровадження візового режиму. За словами Юршенаса, Литва може розглянути запровадження транзитних віз для українців. Ці та інші проблеми двосторонньої співпраці розглядатимуть на наступному засіданні МПА, яке відбудеться наприкінці цього або на початку наступного року у Вільнюсі і буде присвячене темі «Стан і перспективи литовсько-українських відносин у світлі євроінтеграції».