«Ми часто чуємо, що за зубами потрібно постійно стежити, опікуватися їх здоров’ям. Хотілося б прочитати пораду лікаря, що слід робити в першу чергу, які найпростіші заходи вживати?»

Т. НОСКОВА.

Київ.

На прохання редакції відповідає лікар-стоматолог вищої категорії Євген Тодосько (на знімку) (клініка «Кебот Груп»).

— Почну з незвичного, можливо, для стоматолога, запитання: «А скільки ви п’єте протягом дня води?». Мається на увазі не сік, не кава, не суп, а чиста негазована вода.

Переварювання їжі в нас в організмі починається не в шлунку, як може здатися на перший погляд, а в порожнині рота. Саме тут їжа обробляється механічно (пережовується) й водночас зволожується слиною. Ферменти, що входять до її складу, починають первинне розщеплення вуглеводів саме в порожнині рота.

Усі, я думаю, пам’ятають неприємні відчуття під час їжі, коли в роті пересохло: «Шматок не лізе в горло!». Проте дуже багато людей живуть у стані хронічного дефіциту чистої води. «Пара чашок кави, чай, ну ще тарілка супу», — ось поширена відповідь на запитання про кількість випитого за день.

Наша слина — унікальний біохімічний розчин із чудовими буферними властивостями. Після їжі вона сама відновлює кислотно-лужну рівновагу. Але якщо її достатня кількість! А вона прямо залежить від кількості води, що випивається, і, повірте, відчуття спраги — це вже крайній сигнал про її нестачу. У холодну пору року вона навідує нас рідко.

Нестача слини одразу позначається на функції самоочищення порожнини рота. Слина стає більш в’язкою, що призводить до затримки зубного нальоту, котрий залишився після їжі, і, як наслідок, — до запалення ясенного краю, неприємного запаху з рота, карієсу зубів тощо.

Фізично складно, якщо вчора ще вся ваша випита рідина була представлена чашкою бульйону, 0,5 літра пива, двома чашками кави, а сьогодні необхідно вжити належні 1,5—2 літра води. Тут, зрозуміло, необхідна поступовість. Нескладно захопити із собою пляшечку води 0,3 літра, яка розміститься навіть у дамській сумці. А вдома розставити на видноті 5—6 склянок із водою, наповнених наполовину. І випивати одну склянка щогодини. І день за днем збільшувати їхнє наповнення. Поки пити чисту, негазовану, не солодку воду не стане вашою новою звичкою.