Нашим співвітчизникам, які стежать за розвитком україно-польських стосунків, уже відомо, що з 1 жовтня цього року втрачає чинність Угода між урядом України та урядом Республіки Польща про взаємні безвізові поїздки, підписана 25 червня 1996 року у Варшаві. Натомість юридичної сили набуває міжурядова Угода про умови поїздок громадян, підписана 30 липня 2003 року в Києві під час візиту Прем’єр-міністра Республіки Польща Лешека Міллера в Україну. Укладення цієї угоди пов’язано насамперед із запланованим на травень наступного року вступом нашого західного сусіда до Європейського союзу, установчими документами якого передбачено здійснення країнами—членами ЄС єдиної політики у сфері пересування людей, зокрема узгодженого візового режиму стосовно країн, які не є його членами. Усе це і спонукало нас звернутися по роз’яснення щодо нового режиму поїздок громадян України до Польщі до заступника міністра закордонних справ України Олександра МОЦИКА:

— Олександре Федоровичу, дозвольте подякувати вам за те, що знайшли у своєму щільному графіку час для цієї зустрічі. Які основні зміни відчують наші громадяни після 1 жовтня, з набуттям чинності Угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Польща про умови поїздок громадян?

— Відповідно до положень цього міжнародного договору громадянинові України, аби відвідати сусідню Польщу, потрібно отримати візу. Ключовим пунктом домовленостей, досягнутих у результаті переговорів з польською стороною та закріплених у 3-й статті угоди є те, що візи для громадян України, незалежно від мети поїздки, видаються безкоштовно та без необхідності пред’явлення запрошення.

Працівники польських консульських установ у Києві, Львові, Луцьку, Одесі та Харкові, які вже у вересні почали видавати візи, відзначають значний наплив бажаючих завітати до їхньої країни. Генеральне консульство Республіки Польща у Львові запевняє у можливості щоденної видачі 400—500 віз і планує підвищити цей показник до 600, збільшивши штат своїх працівників.

— Чи передбачено новою угодою винятки стосовно обов’язковості отримання візи, тобто чи всім українцям потрібна віза під час поїздок до Польщі?

— Ні, не всім українцям, які їдуть до Польщі або через її територію, потрібна віза. Не треба отримувати її громадянам України, в яких є дозвіл на постійне проживання в Польщі, Чехії або країні Шенгенської зони (на сьогодні до неї входять: Бельгія, Нідерланди, Люксембург, Данія, Греція, Німеччина, Іспанія, Франція, Італія, Австрія, Португалія, Фінляндія, Швеція, Ісландія та Норвегія) чи, власне, чеська або шенгенська віза і які прямують транзитом через польську територію. У цьому випадку термін перебування на батьківщині Адама Міцкевича не повинен перевищувати 5 днів, враховуючи день в’їзду. Крім того, згідно із положеннями статті 6-ї угоди, від зобов’язання отримання віз звільняються також: члени екіпажів цивільних літаків (за наявності службового посвідчення і запису в польотному завданні), члени екіпажів морських суден (за наявності посвідчення особи та запису в судовій ролі або виписці з неї), а також члени екіпажів повітряних суден та обслуговуючий персонал, які залучені до аварійних та рятувальних робіт.

— То що доведеться робити тим нашим співвітчизникам, кому не пощастило з «шенгенською відміткою»?

— Їм доведеться навідатися до польської консульської установи. У першій половині дня можна зареєструватися та здати документи разом із заповненою анкетою. Готові візи видають, як правило, у другій половині дня. До речі, на офіційній інтернет-сторінці Посольства Республіки Польща в Україні (www. polska. com. ua) є бланк анкети, яку можна заповнити заздалегідь. Там таки можна відшукати адреси та номери телефонів консульств.

— Дуже чутливим питанням у цьому зв’язку є термін отримання польської візи. Чи відображено це питання в новій міжурядовій угоді?

— Звичайно, що стосується максимальних термінів оформлення візових документів згідно із статтею 9-ю угоди, то слід зазначити, що у невідкладних випадках гуманітарного характеру візи громадянам України видаються негайно. Серед них:

— поїздки з метою відвідування члена родини, хворого на тяжке або невиліковне захворювання;

— поїздки осіб, які потребують невідкладної медичної допомоги або осіб, хворих на тяжке або невиліковне захворювання, за наявності відповідного підтвердження;

— поїздки найближчих родичів для участі у похороні члена сім’ї.

Для нежчезазначених категорій осіб термін розгляду візової анкети не перевищує двох робочих днів, рахуючи від дня отримання відповідної візової анкети:

— члени офіційних делегацій, які в’їжджають на територію Республіки Польща для участі в міжурядових переговорах та консультаціях, консультаціях між міністерствами та установами двох держав, а також для участі в заходах, організованих міжнародними організаціями; 

— члени двосторонніх міжурядових комісій та робочих груп, які в’їжджають на територію Республіки Польща для участі в засіданнях цих комісій та груп;

— учасники гуманітарних акцій, програм обміну дітей та молоді.

У всіх інших випадках візова анкета розглядатиметься, як правило, у строк до п’яти робочих днів від дня надання усіх необхідних документів.

— Як би ви прокоментували інформацію про можливість отримання багаторазової візи до Польщі для певних категорій громадян України? Про які саме категорії йдеться?

— Відповідно до статті 10 угоди консули Республіки Польща видають довгострокові візи строком до 5 років, з правом на необмежену кількість в’їздів на територію Республіки Польща, таким категоріям громадян України:

— працівникам залізничного транспорту;

— водіям та членам екіпажів транспортних засобів, які здійснюють міжнародні автомобільні та залізничні перевезення вантажів та пасажирів;

— учасникам обміну по лінії органів державної влади та місцевого самоврядування незалежно від сфери їхньої діяльності (за зверненням приймаючої сторони);

— особам, які беруть участь у регулярних двосторонніх контактах у сфері економіки, культури, науки, освіти, спорту або в інших важливих сферах співробітництва;

— особам, які володіють документом, що підтверджує право власності на нерухоме майно, яке знаходиться на території Республіки Польща, або право на отримання спадщини на території Республіки Польща;

— особам, які їдуть з метою відвідування місць поховань та могил родичів на території Республіки Польща (за наявності документів, що підтверджують факт поховання та збереження могили);

— особам, які звертаються по візу для підтримання підтверджених родинних зв’язків і для відвідування місць свого походження, а також членам їхніх сімей та найближчим родичам.

— Що ж, гадаю, тепер наші читачі мають більш-менш повну картину нового режиму поїздок громадян України до Польщі. Що б ви хотіли додати на завершення нашої розмови?

— Ми, звичайно, хотіли б, щоб укладення згаданої угоди сприяло подальшому поступальному розвитку тривалих та взаємовигідних україно-польських стосунків. А в кінцевому підсумку хотілося б, щоб через певний період часу українці змогли їздити до Польщі, і не тільки до Польщі, а й до інших наших західних сусідів і країн Західної Європи загалом без віз. Над цим питанням ми тепер працюємо і активно працюватимемо в майбутньому.