Учена рада Інституту екології Карпат НАН України висунула на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки 2003 року цикл наукових праць академіка НАН України, доктора біологічних наук, професора Михайла Голубця «Теорія функціонування екологічних і геосоціальних систем та її фундаментальне значення для оптимізації взаємовідношень між суспільством і природою».
Це підсумок тридцятирічної наукової діяльності автора — сім монографій. У чотирьох із них учений досліджує зміни в Карпатському регіоні під впливом господарської діяльності людини, характер і глибину втрат ґрунтозахисних, водорегуляційних, кліматорегуляційних, продукційних, середовищних та інших функцій.
Як поліпшити ситуацію? Автор обґрунтовує цілу систему практичних заходів у контексті досліджень фундаментальних питань біології (сутність живих систем, рушійні сили еволюції, кібернетичні особливості екосистем тощо).
Аналіз результатів польових досліджень, вітчизняної і світової наукової спадщини став для вченого фундаментом, на базі якого він розвинув учення В. Вернадського про біосферу й ноосферу, оцінив «глобальну могутність людського розуму і керованої ним праці». У монографії «Від біосфери до соціосфери» (1997) автор переконливо довів, що біосфера (ноосфера як її стан) опинилася в складі соціосфери. Остання ж є самоорганізована, саморегульована планетна система, до складу якої належать біосфера, інші охоплені виробничою діяльністю геосфери та прилеглий до Землі Космос і людське суспільство з усіма наслідками його розумової й виробничої діяльності. Роль її кібернетичної пам’яті й регулятора виконує людський інтелект (у біосфері ця пам’ять генетична).
Таке узагальнення має надзвичайне світоглядне й прикладне значення. Адже, якщо функцію пам’яті та регулятора в соціосфері й підпорядкованих їй геосоціосистемах (наприклад, державних, обласних, районних) виконує людський розум, то саме від ефективності його роботи залежать доля людства й успіх розв’язання таких глобальних проблем, як голод, злидні, війни, охорона довкілля й виконання програми сталого розвитку.
Завершує цикл монографія «Екосистемологія» (2001). Ця фундаментальна праця сприйнята науковцями, педагогами, управлінцями зокрема і як посібник для обґрунтування екологічної політики в державі, планування й організації народногосподарської діяльності, пов’язаної з експлуатацією природних ресурсів.
Доробок директора Інституту екології Карпат, академіка М. Голубця — це унікальне, надзвичайно цінне в теоретичному й прикладному плані наукове надбання. Воно служить базою для усвідомлення якісно нової екологічної і геосоціальної ситуації, формування адекватної системи керування екологічними, соціально-економічними, демографічними, технологічними та іншими процесами.
Переконаний, що вищезгаданий цикл наукових праць академіка М. Голубця заслуговує на Державну премію України в галузі науки і техніки 2003 року.
Володимир СНІТИНСЬКИЙ, ректор Львівського державного аграрного університету, доктор біологічних наук, професор.