На депутатських слуханнях у Сімферополі обговорено проект положення про Міжнаціональну асамблею Криму при Верховній Раді АРК. Ідею створення під керівництвом Голови ВР Бориса Дейча консультативно-дорадчого органу для забезпечення взаємодії національних об`єднань і організацій з органами влади півострова та між собою підтримали всі. Та деякі положення документа викликали дискусію, навіть ультиматуми.
Найбільше суперечок спричинив пункт про створення президії асамблеї. Чи не спроба це чергової бюрократизації розв’язання делікатних міжнаціональних питань? Навіщо взагалі асамблея, якщо вона не вирішуватиме конкретних питань? Чи не доцільніші наради кримського керівництва за блоками з основних напрямів життєдіяльності не тільки всіх громадських організацій етнічних співтовариств, а суспільства загалом?
Проти проекту різко висловилися заступник Голови ВР АРК Ільмі Умеров і заступник голови Ради кримськотатарського народу при Президенті України Ремзі Ільясов. Адже згідно із запропонованим проектом Меджліс кримськотатарського народу, що не є партією чи громадською організацією, не може увійти до асамблеї. Народний депутат України Рефат Чубаров, схваливши прагнення шукати механізми діалогу влади з усіма громадськими організаціями, наголосив: «Потрібно старанно юридично вивірити всі пункти положення, знайти критерії представництва...».
Підбиваючи підсумки обговорення, Борис Дейч зазначив, що «дискусія, полярні висловлювання підтверджують впевненість у потребі створення консультативного дорадчого органу. Домовлятися непросто, але ми вчимося слухати і, головне, чути одне одного...». Постійним комісіям спільно з юридичним управлінням секретаріату ВР АРК доручено «узагальнити пропозиції і доповнення, внесені в ході депутатських слухань... і передати автору проекту для подальшої роботи».
Після перерви депутати розглянули другий пункт слухань — обговорили проект закону «Про вибори депутатів Верховної Ради АРК».
 
Крим.