Парламентські комітети продовжують вносити свої пропозиції до закону про Державний бюджет України на 2004 рік. Про те, що можуть очікувати наступного року освітяни та науковці, розповідає голова Комітету ВР з питань науки та освіти Станіслав НІКОЛАЄНКО:

— Формально порівняно з минулим роком освітянський бюджет начебто виріс. Але якщо відкинути заробітну плату, то в решті статей жодного зростання немає.

Уряд пропонує ввести податок на додану вартість на наукові дослідження, що проводяться за рахунок бюджету. Тобто фінансування цих галузей фактично зменшується на 20 відсотків. Окрім того, передбачається скасувати дію закону про наукову та науково-технічну діяльність щодо пенсійного забезпечення, що дозволяла науково-педагогічним працівникам працювати і отримувати пенсію. Як це боляче вдарить по нашій науковій еліті, годі й казати, адже середній вік доктора наук — 60 років.

У проекті держбюджету-2003 закладено третину від потреби коштів на оплату навчальними закладами комунальних послуг. Якщо торік було знеструмлено до 300 навчальних закладів, то наступного року ситуація може бути ще гірша.

У бюджеті науки близько 80 відсотків коштів спрямовано на зарплату, утримання матеріальної бази. А коштів на проведення лабораторних та наукових досліджень майже немає.

Та й закладене в бюджеті зростання зарплати викликає подив. З 1 грудня ц. р. передбачено підвищити мінімальну заробітну плату до 237 гривень. І за законом це автоматично включається до держбюджету-2004. Водночас міжпосадові співвідношення не змінюються. Тобто технічка чи лаборант отримуватимуть 237 гривень, а вчитель, котрий прийшов працювати до школи після закінчення вищого навчального закладу, матиме зарплату 221 гривню. Тоді як прожитковий мінімум становить 360 гривень.

Комітет з питань науки та освіти вносить низку пропозицій і вказує джерела надходження цих коштів. Серед наших принципових зауважень — перерахувати всі посадові оклади відповідно до нового розміру мінімальної зарплати, збільшити протягом року ще на 20 відсотків зарплату вчителям. Не запроваджувати ПДВ на освітянські послуги, плату за навчання, фундаментальні дослідження, що їх проводять за рахунок бюджету. Не вводити плату за землю для наукових установ, академій наук тощо. Відновити пільги на комунальні послуги для сільських учителів. Ці кошти пропонуємо взяти за рахунок скорочення видатків на Міністерство внутрішніх справ та інші силові структури, фінансування вугільної галузі, обслуговування зовнішнього боргу тощо.

Записала Юліана ШЕВЧУК.