Ранкове засідання 30 вересня
Цьогоденне ранкове засідання позначено кількома знаковими подіями. Чи не вперше в історії незалежної України керівник представницької влади області — Львівської облради — Михайло Сенник попросив втрутитися у ситуацію, що склалася в області, своїх колег з найвищого законодавчого органу. Таке право він отримав на пропозицію представників фракції «Наша Україна» у ВР, які під час традиційного виголошення заяв у сесійній залі, як виняток, попросили надати слово голові Львівської облради (це рішення підтримали голосуванням 259 народних депутатів). Пан Сенник з парламентської трибуни нагадав про рішення сесії обласної ради № 171 від 6 червня, яким було висловлено недовіру керівникові обласної податкової адміністрації Сергію Медведчуку — брату глави президентської адміністрації.
Голова обласної ради заявив про нечуваний досі утиск свободи слова на Львівщині, тиск на бізнес-структури і низку інших структур, які, за його словами, невгодні податковій адміністрації. Вперше, сказав він, за часів незалежності державну службу (мав на увазі ту саму податкову) в області використано з метою політичного тиску. На доказ цього голова обласної ради навів приклади екстреного звільнення керівників, які є депутатами обласних рад, чотирьох районів Львівщини, а також начальника СБУ, котрий працював на цій посаді лише три місяці. Він назвав це наслідком викривленого інформування глави держави тими, хто покриває дії Сергія Медведчука. Представник Львіщини просить створити слідчу комісію ВР. Представник СДПУ(о) — депутат Ігор Шурма — навпаки, також з парламентської трибуни, змалював цілком протилежну картину подій на Львівщині: там відбувається демонстрація сили «нашоукраїнцями», обструкція, дестабілізація, бажання звести рахунки з владою. А це ще одне підтвердження того, що без слідчої комісії ВР не обійтися.
Зранку під стінами Верховної Ради зібралися тисячі людей похилого віку, «чорнобильці», представники лівих сил, які прийшли зробити свій внесок у процес формування бюджету — захистити власні права на пільги. Для них було ввімкнуто трансляцію сесійного засідання, на якому голова СПУ Олександр Мороз зачитав заяву з приводу ставлення уряду і Президента до зарплат та пільг громадян. Він сказав, що за вікнами «мерседесів» наших керівників держави чиниться геноцид українського народу, розкритикував так зване поетапне наближення пенсії до прожиткового мінімуму. Такою самою була і заява лідера комуністів Петра Симоненка, який закликав уряд і Президента відмовитися від підступних дій щодо скорочення пільг пенсіонерам, ветеранам. І назвав складовою геноциду заміну цих пільг на адресну допомогу. Про бідність від імені «Демініціатив» говорив у виступі і їхній представник Михайло Добкін. А також представник фракції аграрників, який заявив про підтримку вимог пікетувальників «у частині пільг». Не менш знаковою подією ранкового засідання вважається вихід із депутатської групи «Демократичні ініціативи» закарпатця Сергія Ратушняка та відомого політика і парламентарія Івана Плюща, який увійшов до фракції «Наша Україна». До речі, водночас було оголошено і про вихід з «Європейського вибору» Володимира Сацюка.
Після розгляду цих непростих питань парламентарії приступили до обговорення проектів про внесення змін до Закону «Про свободу совісті та релігійні організації» (нова редакція) та про свободу віросповідання та релігійні організації. У переліку першочергових документів, які запланували цього дня розглянути депутати — законопроекти про дипломатичні та службові паспорти України, про особливості приватизації підприємств Державної акціонерної компанії «Укррудпром» та ще не менш як десяток інших документів.