Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 26-й тур.

19 квітня. «Говерла» — «Іллічівець». 1:2.      1 950 глядачів. Рефері — Можаровський (Львів). Голи: Трухін, 90+3 — Тотовицький, 65, Ордець, 67.

«Шахтар» — «Металург» (Донецьк). 2:1.  23 770 глядачів. Рефері — Швецов (Одеса). Голи: Кривцов, 55, Адріано, 65 — Прийма, 49.

20 квітня. «Таврія» — «Карпати». 0:1. 1 100 глядачів. Рефері — Іванов (Макіївка). Гол: Зеньов, 46. Вилучено Федорчука («Карпати», 88, за удар суперника ногою).

«Волинь» — «Зоря». 0:2. 2 300 глядачів. Рефері — Козик (Мукачеве). Голи: Любенович, 63, Малиновський, 90+2.

«Металург» (Запоріжжя) — «Металіст». 0:3. 1 800 глядачів. Рефері — Бойко (Київська область). Голи: Гоменюк, 2, 31, Бланко, 70.

«Динамо» — «Ворскла». 2:1. 12 140 глядачів. Рефері — Труханов (Харків). Голи: Ідейє, 83, Ярмоленко, 85 — Яхович, 30. Вилучено Дедечка («Ворскла», 73, друге попередження).

«Чорноморець» — «Дніпро». 1:0. 15 121 глядач. Рефері — Жабченко (Сімферополь). Гол: Окріашвілі, 34.

Бомбардири: Девич («Металіст»), Мораєс («Металург», Донецьк) — по 15 м’ячів, Адріано («Шахтар») — 14, Мбокані («Динамо») — 13, Болі («Зоря»), Селезньов («Дніпро») — по 12, Ярмоленко («Динамо») — 11.

Здавалося, що найбільше уваги мав привернути поєдинок в Одесі. І справді, протистояння «Чорноморця» та «Дніпра» відбувалося за драматичним сценарієм. Однак про цей матч трохи згодом.

Спочатку поговоримо про зустріч у Києві. Там перший свій матч у ролі наставника, хоч і виконувача обов’язків, проводив Сергій Ребров. І спочатку здавалося, що на нього чекає провал. Адже футболісти «Динамо» певну частину поєдинку грали так, ніби одразу хотіли «сплавити» свого нового тренера.

Однак насправді все було зовсім не так. Швидше за все, величезне бажання завадило динамівцям налагодити командну гру і використати моменти, які вони створили в першому таймі і протягом половини другого.

Мабуть, ніхто не заперечуватиме, що «Ворскла» — з усіх боків хороша команда. Обігравши «Шахтар», вона і в Києві показала, яким серйозним суперником є для будь-кого. Тож «Динамо» було дуже непросто. А в середині першого тайму гості не змарнували нагоду скористатися «дірою» в центрі оборони киян і відкрили рахунок. Так і завершилася перша половина зустрічі.

Але й після перерви динамівці ніяк не могли налагодити чіткі командні дії. І тут слід віддати належне Реброву. Можливо, інтуїція підказала йому випустити на поле нових виконавців. У будь-якому разі він вирішив не випробувати долю, не затягнув із замінами до завершальної частини поєдинку, а зробив це за півгодини до кінця основного часу, випустивши Ленса та Ідейє. Перший пожвавив гру своїми рейдами правим флангом із гострими передачами, а Браун зрівняв рахунок.

Звичайно, «підіграв» суперникам полтавчанин Дедечко, який протягом короткого відрізку часу грубо зіграв проти Макаренка та Мбокані й залишив свою команду в меншості. Цей епізод, либонь, і зламав хід поєдинку на користь господарів.

— Було важко. «Ворскла» — сильний суперник, котрий бореться за місце в Лізі Європи, — сказав Сергій Ребров. — Свій рівень вона довела, обігравши «Шахтар». Але наші футболісти виявили характер і вирвали перемогу. Хоча суперник грамотно оборонявся і не давав нам простору. Всі атаки ми будували через середину, хоча перед матчем домовлялися про інше. Однак я дуже вдячний хлопцям за те, що допомогли мені, вигравши цей матч.

Тепер — про згаданий поєдинок в Одесі. «Дніпро», хоч і проводив чимало часу на половині поля «моряків», ініціативою насправді не володів. Було помітно, що у гостей не все йде за планом. А коли тренер господарів Рамос змушений був замінити Канкаву (той уже мав попередження і продовжував грати, як кажуть, на грані фолу), одесити активізувалися і провели результативну атаку.

Ще в першому таймі був епізод, коли могла статися бійка між наставниками — Григорчуком та Рамосом. Це тоді, коли скасували гол Селезньова. Гравці «Чорноморця» побачили свого партнера, котрий лежав на газоні, вибили м’яча в аут. А дніпропетровці одразу вкинули з-за бокової й забили гол. Але якщо рефері вирішив, що «Дніпро» не мав права відновлювати гру без його дозволу, тоді виникає запитання: чому він одразу не дав свисток, а чекав, доки гості не забили м’яч? Ось тоді і запалали пристрасті. Хотілося б почути конкретні пояснення щодо тієї ситуації...

Вперше на тренерському містку — Сергій Ребров.

Браун Ідейє зрівняв рахунок у київському матчі.

Фото Миколи БОЧКА.