Костопіль — один з найбільших промислових центрів Рівненщини, сповна зазнав плюси і мінуси ринкової економіки. Спочатку мінусів було більше, бо розташовані тут великі підприємства всесоюзного значення після розпаду Союзу втратили економічні зв’язки, а відтак переживали занепад. Не оминули ці проблеми і такого велета деревообробної промисловості України, як ВАТ «Костопільський домобудівний комбінат».

Пам’ятаю, як бідували мої сусіди, які працювали на комбінаті: зарплату одержували чеками. На них можна було придбати товари лише у відомчих магазинах, де все було дорожче, ніж на ринку. Готівки не бачили місяцями. Не забулось, як у сусідки з відчаю вирвалося:

— Хоч би знайшовся якийсь інвестор для комбінату. Може, хоч тоді з’явиться можливість заробити гідну людини зарплату.

Схоже, слова простої верстатниці стали пророчими: на комбінат прийшов новий власник, який викупив контрольний пакет акцій ВАТ «Костопільський домобудівний комбінат». Однак через брак доступу до сучасних західних технологій та потребу масштабних інвестицій, українська компанія, що стала новим власником, лише частково зуміла стабілізувати роботу підприємства. Нарешті на початку 2003 року в Костополі з’явився справді серйозний іноземний інвестор, який прийшов сюди з усім необхідним, щоб підняти завод до найвищого європейського рівня — фінансовими інвестиціями і західними ноу-хау в галузі технології виробництва та системами управління підприємством. Так з’явилася компанія «Свиспан лімітед». Лише півроку в Костополі нові власники, але вже встигли фінансово оздоровити підприємство, здійснили технічну реконструкцію виробничих потужностей, бо тільки на добротному обладнанні можна випускати конкурентоспроможну продукцію (а це деревностружкові плити більш як шістдесяти відтінків для меблевого виробництва, фанера та офісні меблі, половина продукції йде на експорт). Впровадили низку технічних новинок з охорони навколишнього середовища. Та головне — працівники «Свиспан лімітед» почали одержувати пристойну заробітну плату (середньомісячна зарплата тут майже 700 гривень), отож відчули впевненість у завтрашньому дні.

— Від того, що прийшов такий солідний інвестор, у виграші й місто, — каже міський голова Костополя Євген Денисюк. — Нам безоплатно передано весь житловий фонд підприємства, будинок культури, дитсадок, приміщення музичної школи, технічного коледжу, два гуртожитки. З допомогою «Свиспан лімітед» усунено чимало соціальних проблем, зокрема створення високооплачуваних робочих місць, здійснено низку заходів з поліпшення екології в місті, від котельні підприємства опалюється цілий мікрорайон міста тощо. Нові власники не залишили без уваги і пенсіонерів, які свого часу працювали на комбінаті: їм виділяють безплатно путівки на лікування та харчування в профілакторій, дрова для опалення. «Свиспан лімітед» взяло на себе фінансове забезпечення програми підтримки обдарованих дітей Костопільського району — витрати на їх поїздки на олімпіади, призи переможцям. Звичайно, цей перелік можна було б продовжувати. На Покрову ми святкуватимемо День міста, тож керівники підприємства готують подарунки для 65 дітей, які залишилися без батьківської опіки. І до цієї справи підійшли відповідально: вивчили, хто з дітей в чому найбільше має потребу. Цього дня одні з дітей одержать одяг, інші — гроші для продовження навчання. Одне слово, побільше б місту таких інвесторів.

 

Рівненська область.