Конституційна реформа багатьма політичними силами сприймається по-різному. Найпослідовніше намагається відстоювати її проведення Народно-демократична партія, яка провела навіть своєрідний «круглий стіл», у якому брали участь і представники опозиції. Сьогодні ми розмовляємо про подальші кроки НДП щодо пропонованих конституційних змін із заступником голови партії Тетяною Кондратюк.

— Передусім хотілося б привітати вас із обранням на високу посаду.

— Дякую. Але хочу зазначити: це — визнання впливовості й авторитетності жіночого руху. Народно-демократичне об’єднання «Дія» нині нараховує понад 47 тисяч жінок з усіх регіонів України. Ми реалізуємо кілька масштабних проектів, які, безумовно, матимуть вплив на формування у нашому суспільстві духовності, моралі, патріотизму, сприятимуть вихованню підростаючого покоління. Понад те, «Дія» отримала консультативний статус при Організації Об’єднаних Націй.

Гадаю, саме це і дало підстави політичній раді партії затвердити мене на посаді заступника голови НДП.

— Народні демократи чи не найпослідовніше відстоювали ідею проведення конституційної реформи. Яка ваша думка щодо проекту змін до Основного Закону країни, який нещодавно був направлений до Конституційного Суду?

— Зміни до Основного Закону — вимога часу. Нагадаю: Народно-демократична партія запропонувала скликати конституційну асамблею. І це не просто наша примха. Такий акт не може вирішуватися кулуарно, практично — в рамках Верховної Ради. У прийнятті рішення щодо змін до Основного Закону мають брати участь усі основні політичні сили, представники судової гілки влади, науковці-правознавці. Бо мова йде про вироблення таких механізмів, які б не дали змоги узурпувати владу: ані людині, ані натовпу, ані на державному, ані на регіональному рівні.

Мене особисто хвилює, що новий законопроект не бачила більшість активних громадян країни. Тож переконана: у тому разі, якщо проект отримає схвалення Конституційного Суду, треба провести громадські слухання. І задля цього скликати конституційну асамблею, на якій провести своєрідну громадську експертизу пропонованих конституційних змін.

Кожна людина народжується вільною. Це постулат батьків американської Конституції. Власне саме тому німецький письменник і філософ Людвіг Берне свого часу іронізував: «Яка конституція найкраща?» «Та, яка виконується». Цю відповідь придумало лукавство, щоб змусити забути про використання свободи і про вічне право на її тимчасове володіння».

В останньому варіанті змін до Основного Закону, який був направлений до КС, враховано майже всі пропозиції нашої партії. Проте у ньому є низка істотних недоліків. Особисто мене непокоїть те, що у проекті відсутній розділ про місцеве самоврядування. Власне свобода людини починається із самоврядування, з її оселі, села, селища, міста. Саме там закладаються підвалини не тільки демократії, а й економічного розвою.

Сумнівною видається і норма про обрання Президента України парламентом. Тим паче, глава держави, за нормами, виписаними у проекті змін, залишається впливовим центром влади, виконує важливі державні функції. На мою думку, главу держави варто все-таки обирати всенародним голосуванням.

— Можливо, народним демократам варто передусім подумати про формування постійно діючого «круглого столу» з проблем конституційної реформи...

— Саме такою ми бачимо роль конституційної асамблеї. Бо «круглий стіл», організований однією партією, попри всю привабливість, не дасть змоги створити нормальний інформаційний супровід обговорення конституційних змін. А право на інформацію — одне з фундаментальних прав і свобод людини.

— Водночас хотілося б почути вашу думку про єдиного кандидата на посаду Президента від шести партій, які наприкінці серпня підписали відповідну декларацію.

— Сьогодні зарано говорити про старт президентської кампанії. Однак, на мою думку, Народно-демократична партія готова до виборчих змагань. У наших лавах — майже 300 тисяч членів партії, маємо міцні організаційні структури, які пройшли випробування не тільки часом, а й конкретною роботою. Наша ідеологія поєднує соціал-демократичні та ліберальні цінності. Можу з упевненістю й навіть гордістю стверджувати: НДП користується авторитетом й повагою в українській спільноті.

Тож хочу зазначити: ми маємо лідера, голову партії Валерія Пустовойтенка. Він досвідчений політик, пройшов хорошу школу життя, керував урядом. Саме в ті часи Кабінету Міністрів вдалося стабілізувати економіку, закласти основи для виправлення помилок попередніх урядів, які допустили заборгованість у заробітній платі, пенсіях, допустили зниження життєвого рівня наших співвітчизників. Без галасу, без, як полюбляють казати ваші колеги, всіляких піар-кампаній. Саме тому лаври «олімпійських переможців» дісталися іншим. Однак, упевнена, більшість зуміє розібратися у тому, хто є хто. І тому, на мою думку, наша партія піде на вибори зі своїм лідером.

Якщо нашу передвиборну програму підтримають союзники —добре, якщо ні — підемо власним шляхом. А остаточне рішення щодо кандидата на посаду Президента України ухвалить з’їзд Народно-демократичної партії, який, не сумніваюся, зробить правильний вибір.

— Дякую і бажаю успіхів.