Кабінету Міністрів треба більше співпрацювати з профільними комітетами парламенту. Таку думку висловив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на розширеному засіданні уряду.

Він повідомив, що отримав урядового листа, в якому йдеться про необхідність терміново розглянути близько десяти законопроектів. Водночас, за його словами, половину з них профільні комітети рекомендують відхилити як неприйнятні. Володимир Литвин загострив увагу на ще одній проблемі: інколи з одного й того самого питання на розгляд сесії виноситься по два і більше законопроекти, що заважає оперативно приймати відповідне рішення. «Це наша спільна біда», — підкреслив глава парламенту.

Водночас Голова Верховної Ради України у своєму виступі чимало уваги приділив проекту Державного бюджету на 2004 рік. Він, зокрема, зазначив, що під час розробки головного фінансового документа країни варто було б «сказати, що необхідно для країни для елементарного розвитку, а потім визначити його пріоритети». Одначе, на думку Володимира Литвина, запропонований проект державного кошторису на 2004 рік «не дає відповіді на ці запитання, тим паче, немає і конкретних розрахунків».

Він висловив розуміння того, що сьогодні, на жаль, доводиться «латати дірки, проріхи, які існують». Однак водночас Голова ВР переконаний, що такі пріоритети визначити вкрай необхідно. Якщо не на наступний, то хоча б на 2005 рік. На його думку, передовсім визначальними пріоритетами мають стати проблеми сільського господарства та Збройних Сил нашої держави. Бо ці проблеми уже не просто кричать, а «волають». Окрім того, рік у рік не тільки не вирішуються, а й поглиблюються проблеми у сфері народної освіти та охорони здоров’я.

А тому, переконаний Володимир Литвин, Кабінет Міністрів спільно з Верховною Радою повинні визначити перелік законопроектів, які треба розглянути найближчим часом до затвердження проекту головного фінансового документа на наступний рік. Це дасть змогу відшукати резерви для поповнення доходної частини бюджету. «Для цього нам потрібно відверто сказати, що необхідно навести порядок. Я маю на увазі: не дати вкрасти те, що ще ворушиться, або те, що ще живе», — наголосив керівник парламенту.

Володимир Литвин звернув увагу також на те, що з кожним днем підвищується градус «суспільної температури». І відповідно вона зростатиме не тільки в парламенті, а й у суспільстві, у тому числі відчує її гарячий подих і Кабінет Міністрів. А тому, на думку Голови Верховної Ради України, «треба зробити все так, щоб не трясло країну». Він також звернув увагу на те, що нині формуються передвиборні бюджети. А вони, переконаний Володимир Литвин, мають верстатися «не за рахунок людей,.. а за рахунок тих, хто хоче залишитися при владі».

Глава парламенту у своєму виступі не виключив того, що буде припинено бюджетне фінансування Національної телекомпанії через невиконання постанови про висвітлення діяльності Верховної Ради. Він нагадав, що є відповідна постанова законодавців, однак керівництво НТКУ відмовляється її виконувати. «Я думаю, що депутати підуть на такий крок, і ми приймемо зміни до закону, і припинимо фінансування НТКУ», — відзначив Володимир Литвин. За його словами, Верховна Рада і уряд мають «домовитися і спільними зусиллями навести порядок».

Голова ВР у своєму виступі зупинився також на деяких інших питаннях політичного і економічного життя країни.