У Міністерстві агрополітики, як і раніше, ведуть боротьбу за посівну і збиральну кампанії. Проведення сільгоспробіт безнадійно відстає від визнаних агротехнологіями оптимальних термінів. Головна причина — проблема з пальним. У господарствах усе ще сподіваються на придбання бензину і солярки на пільгових умовах, як було обіцяно на урядовому рівні. Однак благі наміри чиновників переважно так і залишаються на папері. 
Насправді ж керівники агропідприємств, котрі забажали купити «горючку» за мінімальною ціною, найчастіше чують у відповідь банальне «ні». А тим небагатьом щасливцям, яким удалося вхопити «пільгові» бензин-солярку, довелося оббити чимало порогів, пройшовши складну процедуру оформлення документів — нафтопереробні заводи не надто зацікавлені відвантажувати паливо за зниженим цінами.
І от заступник міністра агрополітики Василь Сорока повідомив, що нарешті з керівниками НПЗ удалося знайти спільну мову: на Всеукраїнській селекторній нараді вони, нібито, підтвердили свою позицію: спростити для господарств процедуру оформлення паперів. Також прийнято рішення про збільшення максимального обсягу відпуску «дизельки». Якщо раніше її відпускали з розрахунку не більше 10 кілограмів на 1 га, те тепер цей обсяг збільшено до 25 кг. Приміром, на оранку гектара угідь потрібно 20 кг солярки. Як стверджує В. Сорока, аграрії мають можливість купувати дизельне паливо на НПЗ за ціною 1,7, а в регіональних представництвах — за 1,8 гривні за кілограм. А з огляду на ситуацію, що склалася, на кожному нафтопереробному підприємстві перебуває представник Кабміну.
Картина на полях залишається безрадісною. Кукурудзу на зерно зібрано на 24 відсотках площ, соняшник —на 52, цукровий буряк удалося зняти з 42, а озимі посіяти — на 69 відсотках. Під час проведення селекторної наради накреслено нові перспективи завершення посівної, оптимальні терміни проведення якої не скінчилися тільки в Криму. Центральні і східні регіони зобов’язали відсіятися до першого, а південні — до десятого жовтня. А тим часом у найближчі дні на більшій частині території країни очікують затяжні дощі.