Бажаючих змінити резолюцію ПАРЄ було надзвичайно багато.
Вчора Парламентська асамблея Ради Європи обговорювала питання виконання Україною обов’язків і зобов’язань члена РЄ. Дебати затяглися — до проектів резолюції й рекомендації було запропоновано понад 40 поправок! Остаточні документи ПАРЄ ухвалила, коли роботу над цим номером «ГУ» вже було завершено. Про їх зміст ми повідомимо в завтрашньому числі газети. Бо ще безпосередньо перед дискусією навіть приблизно передбачити її остаточні результати було неможливо.
Саме на цьому наголосив на вчорашній прес-конференції президент ПАРЄ Пітер Шідер. «Надто багато поправок, і зараз я не можу робити якісь прогнози або давати персональні коментарі», — так відповів він на запитання «ГУ» про те, чи існують якісь передумови для припинення процедури моніторингу з боку ПАРЄ щодо України. Доповідач по Україні Анне Северинсен, втім, свою думку висловила: вона вважає таке припинення недоречним з огляду на наступні президентські вибори. «Останні вибори були не досить демократичні, отож ми маємо пересвідчитися, що на наступних ситуація покращиться», — зазначила вона. Член української делегації Юрій Костенко також наголосив, що позиція «Нашої України» полягає в продовженні нагляду з боку Ради Європи до завершення президентських перегонів.
Щодо проектів резолюції й рекомендацій, то глава Української народної партії повідомив: «Поправки, які практично одноголосно узгодила наша делегація, мають істотно покращити документи. Водночас вони спонукатимуть українську владу звернути увагу на ті недоліки, які є в суспільстві».
У Страсбурзі цими днями перебуває і глава Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Микола Томенко, а також його заступник Юрій Артеменко. «Наш візит здійснюється в рамках домовленостей з моніторинговим комітетом і конкретно з доповідачем по Україні Анне Северинсен, — розповів «ГУ» Микола Томенко. — Для неї принципово важливо при розгляді українських питань, особливо коли йдеться про свободу слова, чути позиції профільного комітету ВР і журналістів. Тому приїзд до Страсбурга представників медіа, експертів і представників комітету вже став традицією. Ми мали досить тривалу дискусію з пані Северинсен, під час якої висловили занепокоєння тим, що з початку вересня спостерігається збільшення випадків фізичного насильства проти журналістів в Україні, податкових перевірок ЗМІ. В Україні ці випадки відомі, в Європі про це чують менше. Ми висловили позицію і комітету, і багатьох журналістів, що попри очевидний законодавчий прогрес, який є в Україні, практика застосування законодавства дуже далека від норм і стандартів, про які говорить Рада Європи. Тому для нас важливо знайти чіткіший механізм оперативного отримання інформації представниками європейських структур, з одного боку, і оперативного їх реагування на ситуацію, з другого. Особливо важливе це з огляду на початок президентських перегонів. У жовтні-листопаді ми плануємо провести форум журналістів, присвячений їхній діяльності в умовах тієї політичної війни, яку називають президентською виборчою кампанією». Найімовірніше, пані Северинсен буде на цьому форумі присутня. Адже для неї також важливо буде зустрітися й поспілкуватися з представниками регіональних ЗМІ, які виживають в умовах величезного тиску з боку різних структур.
 
Страсбург.