Нинішнього тижня в парламентському житті домінуватиме бюджетна тема. 1 жовтня завершиться прийняття пропозицій до проекту закону «Про Держбюджет України на 2004 рік» від парламентських комітетів та фракцій. Цього самого дня у Верховній Раді відбудуться парламентські слухання «Державний бюджет України: реальні джерела наповнення та розширення відтворення фінансових ресурсів держави». Розгляд законопроекту про держбюджет-2004 у першому читанні заплановано в парламенті 16 жовтня.
До розкладу засідань Верховної Ради нинішнього пленарного тижня включено 88 питань, які охоплюють 100 законопроектів. Так, зокрема, сьогодні парламент обговорить нові редакції законів «Про свободу совісті та релігійні організації» і «Про телебачення та радіомовлення», законопроекти «Про дипломатичні та службові паспорти України» та «Про особливості приватизації підприємств Державної акціонерної компанії «Укррудпром».
У середу депутати планують обговорити проекти законів «Про затвердження прожиткового мінімуму на 2004 рік», «Про транскордонне співробітництво», а також низку законопроектів за скороченою процедурою, серед яких, зокрема, законопроект про антарктичну діяльність, зміни до деяких законів України стосовно виробництва та реалізації цукру та інші.
На голосування у день прийняття рішень — 2 жовтня, зокрема, винесено проект Цивільного процесуального кодексу України у другому читанні, зміни до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення, зміни до закону про цінні папери і фондову біржу щодо заставних паперів, зміни до законодавчих актів щодо місцевої міліції тощо.
3 жовтня парламент розгляне підготовлений урядом проект кодексу України про відходи, зміни до деяких законодавчих актів України щодо захисту моралі та утвердження гуманістичних цінностей у суспільстві, зміни до Закону «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» та інші.
На погоджувальній раді голів парламентських комітетів, лідерів депутатських фракцій і груп депутати внесли ще низку пропозицій до порядку денного та організації роботи парламенту. Зокрема, голова Регламентного комітету ВР Валентин Матвєєв наполіг на тому, щоб не виносити у сесійний зал неузгоджені питання. А цього четверга поставити на голосування доопрацьований варіант постанови про упорядкування діяльності тимчасових слідчих комісій у парламенті. Цю думку підтримав головуючий на погоджувальній раді Перший заступник Голови ВР Геннадій Васильєв. Він зазначив, що питання про тимчасові слідчі комісії у ВР дуже актуальне. Деякі тимчасові комісії діють кілька років. Тож треба визначитися, роботу яких доцільно продовжити, а де поставити крапку.
Лідер фракції «Наша Україна» Віктор Ющенко закликав парламент відреагувати на останні події у Львові минулого тижня — протистояння між підприємцями-прихильниками «Нашої України» та головою Львівської ДПА, братом глави адміністрації Президента Сергієм Медведчуком, що переросло у протистояння між «нашоукраїнцями» та «есдеками». В. Ющенко запропонував цього тижня схвалити зміни до закону про статус депутатів місцевих рад та надати слово з парламентської трибуни голові Львівської обласної ради.
Лідер комуністів Петро Симоненко також вніс низку пропозицій: визнати Запорізьку область зоною стихійною лиха у зв’язку із ситуацією в АПК, заслухати звіт Міністра палива та енергетики про стан міжгалузевих розрахунків і звіт Кабінету Міністрів про справи в Ощадбанку.