У  Кам’янці-Подільському завершився ІІ Міжнародний (384 учасники з 14 країн світу) конгрес істориків «Українська історична наука на сучасному етапі». 11 академіків і членів-кореспондентів НАН, 14 академіків галузевих академій, понад 100 докторів та 160 кандидатів наук виступило в 49 секціях та підсекціях.
Ідея ця народилася в діаспорі. Задум кожні три роки проводити такі форуми (перший був у Чернівцях у 2000 році) взявся здійснити президент Українського історичного товариства, голова Наукової ради Світового конгресу українців, редактор журналу «Український історик», голова історичної секції Української вільної академії наук у США Любомир Винар.
У Кам’янці ідея потрапила на благодатний грунт у держуніверситеті, торік очоленому істориком, професором Олександром Завальнюком. За цей час вуз прийняв 19 міжнародних, всеукраїнських та регіональних конференцій. А недавно його відзначено нагородою Європейської ділової асамблеї (Оксфорд) за високі темпи росту закладу. Університет, каже ректор, виконує заповіт свого творця Івана Огієнка: набувати рівня європейського вузу.
Під час конгресу відзначено 40-річчя виходу у світ журналу «Український історик» (тепер він виходитиме і в Україні), й ще одне 40-річчя — Українського генеалогічного і геральдичного товариства, заснованого за океаном. Утім, в Україні вже тринадцятий рік діє його молодший побратим — Українське геральдичне товариство, народжене у Львові.
Форум показав: українські історики прагнуть об’єднати зусилля у дослідницькій та видавничій роботі, покінчити з поділом науки на вітчизняну і зарубіжну, творити єдину українську історіографію, поставити її на службу нації та державності. Ці наміри науковців потребують державної підтримки, надто ж у гуманітаризації освіти, відновленні духовно-культурної єдності між поколіннями. А реально маємо мізерію навчальних годин з історії та культури України у вузах, особливо технічних.
Необхідне, вважають дослідники, об’єктивне висвітлення складних подій, які досі трактуються неоднозначно. Держава, яка себе поважає, не може замовчувати правду про Волинську трагедію, голодомор, Переяславську угоду.
У Кам’янці, де недавно з вини влади пожежа знищила унікальні документи Державного архівного фонду, за свідченням директора Держархіву Хмельницької області Петра Слободянюка, й до пожежі в розшуку перебували сотні цінних справ та унікальних видань. Тож історики не могли не говорити про архівне будівництво, повернення вивезених архівів, видання путівника з архівних збірок, переданих із-за кордону, розшук (з допомогою Генпрокуратури України!) останнього тому «Історії України-Руси» Грушевського.
Голова Хмельницької облдержадміністрації Віктор Лундишев зачитав учасникам конгресу привітання Леоніда Кучми: «Перед нами, українцями, сьогодні головне питання: чи зуміємо ми закріпити і зберегти нашу державність. За допомоги науковців ми повинні розвіяти міраж, нібито хтось розв’яже за нас наші проблеми. Від державних структур, а не від діаспори, слід вимагати діяльної участі в долі українства не лише на території України, а й у світі». Це відзначив у привітанні конгресу останній президент УНР в екзилі, почесний професор університету Микола Плав’юк.
Обидва президенти говорили нібито про те саме...
Держструктури були представлені на рівні обласного керівництва. Хоча всі дуже чекали Голову Верховної Ради України Володимира Литвина, чиї історичні праці цінують у колах дослідників. А ще — Міністра освіти і науки України Василя Кременя, керівника управління гуманітарної політики адміністрації Президента Володимира Голуба, голову Держкомархіву Геннадія Борака, імена яких значилися в програмі.
Хочеться сподіватися: державні мужі почують резолюції конгресу. Особливо «клопотання про перетворення Кам’янець-Подільського державного університету в національний та присвоєння йому імені першого ректора Івана Огієнка». Громадськість, і світова теж, ось уже 12 літ вимагає цього, а чиновники позичають у сірка очі. Невже в Кабміні беруть до уваги доноси «вічно вчорашніх» про те, нібито Огієнко — ворог, співпрацював із фашистами? Хоч ще 1998 року тодішній керівник СБУ Деркач відповів: жодних документів про це в архіві СБУ немає. То чи не час поставити крапку?
22 жовтня цього року університет у Кам’янці відзначить 85-ліття. Може, хоч до цієї дати він отримає право називатися іменем Огієнка?!
Віра ШПИЛЬОВА, Іван ІЛЛЯШ.
Хмельницька область.
Редакція висловлює подяку оргкомітетові конгресу за надану Вірі Шпильовій можливість виступити на форумі з доповіддю «Сучасна історія України на сторінках газети «Голос України».