Схоже, угорському інвесторові, що побажав вкласти в українську економіку 100 мільйонів доларів, бюрократичний апарат столиці зумів усе-таки нав’язати власну гру. Усупереч своєму бажанню СП «Либідь-Плаза» було змушено подати до господарського суду Києва позовну заяву на Державне комунальне підприємство «Володимирський ринок» з вимогою не чинити перешкод у здійсненні прав орендаря земельної ділянки в районі Либідської площі і звільнити землю, знісши незаконні споруди, які там розташовані. Слухання намічено на найближчі дні.

Ситуація тим паче дивна, що всі структури, відповідальні за те, щоб виконувалися рішення мерії і Київради стосовно розірвання договору на оренду землі з Володимирським ринком і надання майданчика інвесторові для будівництва торговельно-розважального комплексу, було наділено відповідними правами.

17 вересня в газеті «Хрещатик» вийшла стаття, присвячена ситуації навколо «Либідь-Плази». Газета цитує заступника голови Київської міської державної адміністрації Юрія Россаду, котрий на координаційній раді з питань розвитку підприємництва пояснив, що відбувається. Як з’ясувалося, з 1997 року, коли було підписано протокол про наміри будівництва на Либідській площі торговельно-розважального комплексу угорським інвестором, на сесіях Київради не раз порушувалося питання про відведення землі під філію Володимирського ринку. «Я особисто знімав його з розгляду, мотивуючи домовленістю з інвестором, — цитує «Хрещатик» Юрія Россаду. — Однак під час моєї відпустки це рішення вдалося «протягти»: землю віддали в оренду, але на дуже короткий термін. До того ж без подальшої компенсації витрат. А вони на сьогодні становлять понад 660 тисяч гривень. Гроші пішли на будівництво туалетів, огорожі, асфальтування території, прокладання каналізаційних мереж. Більше жодних споруджень ми не рекомендували там зводити. Тому нинішні орендарі мають звільнити територію. А усіх без винятку підприємців працевлаштуємо на інших ринках. Вважаємо, що інцидент вичерпано».

Тим часом філія Володимирського ринку на Либідській і нині «жива й здорова». Там активно йде торгівля і, за інформацією «ГУ», є навіть «ініціативна група», яка захищатиме цю ділянку до останнього подиху від «інтервентів». Навіть кидаючи під ківш екскаватора своїх дітей. Адже керівництво ринку донині стверджує, що місто вчиняє з ними незаконно, віднімаючи землю на користь інвестора.

У попередній статті («ГУ» № 152 від 15 серпня) генеральний директор СП «Либідь-Плаза» Габор Левенберг заявив, що він не хоче судового розгляду. Однак без судового рішення навряд чи вдасться розв’язати проблему знесення павільйонів базару. До того ж чекати, поки чиновники розберуться між собою, немає коли. Інвестора вже підганяють терміни, адже відповідно до планів 1 жовтня генпідрядник має виходити на майданчик.

Ви запитаєте, хто генпідрядник? Він відомий тільки інвестору, хоча ще 15 вересня було визначено переможця тендера. Його учасники й дотепер не знають, яка з груп-претендентів стала генпідрядником. (Як стало відомо нашій газеті, переможець — це угорські й українські організації такого масштабу, як «Київміськбуд»). Чому не оголошують переможця? Річ у тім, що слідом за оголошенням результатів тендера у встановлений термін інвесторові треба підписати контракт, щоб генпідрядник вийшов на будмайданчик. Майданчик, на який у СП «Либідь-Плаза» є всі законні права, підтверджені документами. Майданчик, який інвестори не можуть відгородити, оскільки незначну його частину займають базар і його майно.

На нещодавньому відкритті угорської національної виставки «Угорщина-2003» були присутні й представники «Транселектро» — угорського співзасновника інвестора. Вони кажуть: «У нас багато хто цікавиться, чому на виставці немає нашого стенда. А що нам тут робити за цієї ситуації? Поділитися з тими, хто плекає райдужні мрії про співпрацю, своїм гірким досвідом?».

Усе ще сподіваючись розпочати роботу не за рішенням суду, а відповідно до документів, «Транселектро» звернулася до міністра економіки і транспорту Угорщини Іштвана Чиллага, який приїздив на відкриття виставки, з проханням порушити питання про «Либідь-Плазу» на зустрічі з Першим віце-прем’єром України Миколою Азаровим. У «ГУ» немає інформації, чи йшла мова про це під час бесіди з М. Азаровим. Однак посол Угорщини в Україні Янош Тот підтвердив, що на численних зустрічах міністра в Києві цю тему зачіпали: «На переговорах ми підкреслювали свій інтерес до вкладення капіталу в українську економіку й казали про те, що в Україну прийшов великий інвестор і ми зацікавлені, аби в нього все йшло за планом».

Економічний радник Посольства Угорщини в Україні Тамаш Беркі заявив «ГУ»: «Будапешт хоче, щоб наш інвестор почав працювати в Україні. Ми поки що не ставили перед собою конкретну мету винести проблеми «Либідь-Плази» на урядовий рівень. Але будемо змушені почати серйозну розмову, якщо плани інвестора опиняться під загрозою зриву».

У вже згаданій статті в газеті «Хрещатик» начальник Головного управління земельних ресурсів Анатолій Муховиков назвав конфлікт між інвестором і підлеглою місту структурою «штучним», а проблему «надуманою». А ви як вважаєте?