У Страсбурзі постійна делегація Верховної Ради бере участь у чергових засіданнях Парламентської асамблеї Ради Європи. У понеділок ПАРЄ дебатуватиме питання виконання Україною її членських обов’язків і зобов’язань. Як уже повідомляв «ГУ», доповідачі моніторингового комітету пропонують продовжити процедуру нагляду над нашою країною. Із джерел в українській делегації стало відомо, що окремі депутати підготували низку поправок до проекту резолюції й рекомендацій ПАРЄ. Призупинити процедуру моніторингу, однак, не пропонуватиметься. Принаймні так було за станом на вчорашній день. «Не треба нікого зайвий раз дратувати», — пояснив один із членів нашої делегації. Ініціатори поправок мають на меті лише обумовити можливість такого кроку асамблеї в разі довиконання Україною всіх взятих на себе зобовязань. Утім, новим це не буде: таке обумовлення ПАРЄ вже зробила в резолюції, ухваленій ще у вересні 2001 року.
До Ради Європи приїхав Генеральний прокурор України Святослав Піскун. У доповіді моніторингового комітету міститься чимало претензій до очолюваного ним відомства. Генпрокурор мав у Страсбурзі численні зустрічі, під час яких намагався переконати співрозмовників, що «не все так погано в нашому домі». Наскільки йому це вдалося, засвідчить майбутня дискусія і ухвалені за її результатами документи.
Нинішні засідання незвичні: розпочалися вони спільною роботою ПАРЄ з членами Європейського парламенту —парламентського органу Євросоюзу. Парламентаріям було що обговорити, адже частина членів Ради Європи стане наступного року і членами Євросоюзу. Одна з тем дискусії — «Свобода пересування, міграція та прикордонний контроль». Нам треба уникнути нових розподільчих ліній і бар’єрів, давайте створювати єдиний простір з єдиними цінностями — такий був лейтмотив обговорення. А до сесійного засідання представники двох парламентських органів попрацювали в комітетах. «Нам слід частіше проводити такі спільні засідання, — зазначив в інтерв’ю «ГУ» заступник глави української делегації Анатолій Раханський. — Потрібен постійний діалог, щоб мати один погляд на найактуальніші європейські проблеми. ПАРЄ від Європарламенту, зрештою, лише маленька річка відділяє».
 

Страсбург.