Сьогодні ми відкриваємо нову рубрику. Маємо намір вести її протягом року — до самих Олімпійських ігор в Афінах. Читач може цілком слушно запитати: чому взято такий часовий відтинок — понад півсотні років? У такому виборі нема нічого випадкового: 1952 року в Гельсінкі на іграх ХV Олімпіади 25 представників України у складі команди СРСР уперше вийшли на старт найпрестижніших і шанованих у всьому світі змагань. До речі, прапороносцем олімпійців був киянин, рекордсмен світу з важкої атлетики Яків Куценко. Дебют був дуже успішний — на карбі українців десять золотих нагород, шість з яких — особисті. Якби тоді нарахували українцям очки, то в неофіційному командному заліку вони посіли п’яте-шосте місце.
ДОСЬЄ «ГОЛОСУ УКРАЇНИ»
За півстоліття виступів українських спортсменів на літніх олімпійських іграх завойовано 210 золотих медалей. Найбільший успіх супроводжував нас 1980 року, коли українці, які становили майже чверть складу збірної команди СРСР, стали володарями 41 золотої медалі.
Досі не перевершено рекорд гімнастки Лариси Латиніної, яка на трьох олімпіадах завоювала дев’ять найвищих нагород.
Українці перемагали практично в усіх видах спорту, представлених на іграх, і наша країна по праву входить до «клубу переможців», який налічує не більш як десять країн.
У 1996 році на літніх Олімпійських іграх в Атланті (США), коли вперше виступила команда незалежної України, десять спортсменів стали чемпіонами. Ця цифра й має стати орієнтиром для нових поколінь українських олімпійців.
Імена Марії Гороховської, Ніни Бочарової, Віктора Чукаріна, Дмитра Леонкіна та Якова Пункіна відкрили олімпійську історію нашої країни. Хоча сьогодні дехто з доморослих істориків намагається накинути думку, що олімпійська Україна відбулася лише 1996 року в Атланті, де вперше виступила збірна незалежної держави. Якщо погодитися з таким літочисленням, то з нашої історії слід геть-чисто викреслити й Київську Русь, і Запорозьку Січ, і багато чого іншого, що становить національну гордість українців. Негоже бути манкуртами у власній країні!
У матеріалах нової рубрики, яка виходитиме щосуботи і авторами якої виступатимуть відомі спортивні журналісти, ми повернемося до витоків нашого олімпізму, пригадаємо видатних представників українського спорту, які свого часу вразили світ не тільки рекордними секундами, метрами, кілограмами, а й виявили надзвичайну волю, мужність. На жаль, інтерес до українського спорту — я навмисне підкреслюю — українського — останніми роками зусиллями не надто обтяжених знанням нашої історії журналістів (та й ніде правди діти — і спортивних функціонерів) помітно підупав, що і призвело до відторгнення від спорту мільйонів молодих людей.
Чи добре це? Погано, бо так ведеться, що людина виховується на прикладах, гідних наслідування, а замість українців на екранах ТБ, на сторінках газет і журналів «гуляють» зірки «Формули-1», НБА, НХЛ тощо. Так, це великі змагання і видатні спортсмени, але це не наші змагання і не наші зірки. Я не раз бував у США, звичайно ж, студіював місцеву пресу та ТБ. І ось що виявив: про змагання навіть світового рівня (скажімо, з футболу), якщо там не виступають американці, крім коротких інформацій, ви нічого більш не знайдете. Американці не байдужі до спорту, швидше навпаки, але вони виховують свою молодь на власних прикладах, утверджуючи у такий спосіб переваги американського способу життя.
Забуваючи власну спортивну історію, ми позбавляємо себе спадкоємності й національної гідності, бо людина живе не тільки нинішнім днем. Мені довелося виступати на іграх у Мельбурні, потім бути свідком ще 14 олімпіад у ролі спецкора. І, повірте, в будь-якій більш-менш спортивній країні варто запитати спортсмена чи тренера, і він неодмінно, перелічуючи своїх, назве й видатних українських чемпіонів.
Сьогодні ми нарікаємо на запепад українського спорту (досить лише згадати недавні чемпіонати світу з гімнастики, де ми взагалі вперше залишилися без медалей, та легкої атлетики з нашими чотирма «бронзами»). Нарікаємо на труднощі з фінансуванням підготовки спортсменів навіть до олімпійських ігор, нарікаємо на від’їзд наших спортсменів і тренерів жити та працювати за кордон, нарікаємо на зниження інтересу молодих людей до спорту, що, у свою чергу, призводить до скорочення припливу талантів.
Усе це так. Але це ще не вся правда.
У 1952 році життя в Україні, практично зруйнованій під час війни, лише почало налагоджуватися. У Києві, скажімо, був єдиний 25-метровий плавальний басейн, а Анатолій Драпей, демобілізований зранений солдат, уже встановлював світові рекорди. На місці нинішнього готелю «Спорт» був Палац спорту (побудували його ще у 1913 році), де відточили свою майстерність Бочарова та Чукарін, пізніше — Лариса Латиніна, Борис Шахлін, Юрій Титов, олімпійські чемпіони. У Запоріжжі, вважай просто неба, бо борцівських залів у сучасному розумінні не було, набував майстерності Яків Пункін, який понад три роки провів у фашистському концтаборі. А в Гельсінкі він не мав рівних серед світової борцівської еліти.
Отже, висновок напрошується сам по собі — долю золотих медалей визначають не самі лише матеріальні умови, а насамперед воля і наполегливість людини, уміння перемагати передовсім самого себе. Нині кумирами молоді часто стають зірки поп-музики та естради. І в цьому нема нічого поганого. Але це, я би сказав, пасивне захоплення без зворотних дій — співаком чи музикантом треба народитися. А зовсім недавно у нашій країні в кумирах були чемпіони і рекордсмени, з них брала приклад молодь, їх успіх намагалися повторити і перевершити. Так народжувалися нові чемпіони та рекордсмени. Не слід забувати, що увага суспільства, мільйонів людей до спорту, до зірок — теж дуже важливий чинник прогресу у цій сфері людської діяльності.
Відкриваючи цю рубрику, ми сподіваємося, з одного боку, привернути увагу молоді і нагадати старшому поколінню про їхніх кумирів — з другого.
Та не тільки історією житиме нова рубрика. Ми розповідатимемо також про підготовку українських спортсменів до Ігор в Афінах — про проблеми, плани та досягнення, тобто теж намагатимемося допомагати долати труднощі, які постають на цьому шляху. Немає сумніву, що увага до підготовки олімпійців з боку газети Верховної Ради України сприятиме дійовому та повноцінному розв’язанню завдань, які стоять і перед спортсменами, і перед спортивними функціонерами. Принаймні домагатимемося цього.
Читайте наші матеріали!
Ведучий рубрики Ігор ЗАСЄДА, призер ХVІ Олімпійських ігор, заслужений журналіст України.