У ході візиту до Сполучених Штатів Америки Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся у Вашингтоні зі Спікером Палати представників Конгресу США Деннісом Хастертом.
Як повідомив журналістам після завершення зустрічі прес-секретар Голови Верховної Ради Ігор Сторожук, сторони обговорили широке коло проблем двосторонніх відносин. Д. Хастерт під час розмови відзначив активізацію економічних процесів в Україні та неухильний поступ нашої держави на шляху демократичних перетворень. Він також високо оцінив ухвалення рішення про направлення українського миротворчого контингенту до Іраку, що, за його словами, «вкрай важливо для подальшого наповнення нашого стратегічного партнерства». Водночас він запевнив В. Литвина, що Конгрес США підтримує євроатлантичну інтеграцію України.
У свою чергу, В. Литвин зазначив, що партнерські відносини України і США, зокрема, на парламентському рівні, особливо важливі нині, коли Україна переживає складний період політичного реформування і підготовки до президентських виборів. У ході зустрічі сторони обговорили питання економічної співпраці, зокрема, пов’язані з американськими інвестиціями в економіку України. Йшлося також про підтримку на законодавчому рівні сприятливого інвестиційного клімату в Україні. Д. Хастерт погодився з думкою В. Литвина про можливість розгляду у Конгресі США питання про скасування поправки Джексона—Венніка щодо України, надання їй статусу країни з ринковою економікою і сприяння Конгресу у справі вступу України до СОТ. Сторони обговорили також можливість співпраці парламентаріїв двох держав у створенні законодавчої бази у сфері контролю за незаконним експортом та імпортом зброї та протидії тероризму.
Цього самого дня В. Литвин зустрівся із сенатором Джоном Маккейном. Під час зустрічі йшлося, зокрема, про участь українських підприємств у повоєнній відбудові Іраку. Д. Хастерт і Д. Маккейн прийняли запрошення Голови Верховної Ради України В. Литвина відвідати Україну.
Коментуючи підсумки свого візиту до США, Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив, що владні структури США зацікавлені у поглибленні співпраці між нашими країнами. За його словами, під час усіх зустрічей наголошувано: етап непорозумінь і проблем між США і Україною подолано. Нині, переконаний Голова Верховної Ради, можна вважати, що наші країни вийшли на етап співробітництва, яке динамічно розвиватиметься. В. Литвин повідомив, що під час зустрічі із Спікером Палати Представників Конгресу США Деннісом Хастертом досягнуто домовленості щодо «реалізації механізму співпраці у парламентському трикутнику Україна—Польща—США». Також обговорювалося питання про проведення саміту на рівні парламентів США та країн ГУУАМ. «З усіх обговорюваних питань досягнуто позитивних домовленостей, зокрема щодо переведення міжпарламентських відносин на постійну і системну основу, — сказав В. Литвин. — Ми домовилися про започаткування відповідних програм співробітництва між Конгресом США і Верховною Радою України».
Стосовно зустрічі з першим заступником Держсекретаря США Річардом Армітиджем В. Литвин повідомив, що під час візиту Р. Армітиджа в Україну (який орієнтовно заплановано на січень наступного року) відбудеться низка його зустрічей з українськими парламентаріями.
Відповідаючи на запитання журналістів щодо ставлення американських посадовців до підписання угоди про формування ЄЕП, В. Литвин зазначив, що після викладу позиції Верховної Ради і його особистої «всі співрозмовники були задоволені відповіддю». 
В. Литвин наголосив, що «не йдеться про здачу позицій в плані державності України, а йдеться про пошук шляхів поглиблення економічної співпраці, більше того — про пошук додаткових шляхів для розв’язання головного завдання — інтеграції України в європейські та євроатлантичні структури».
Інформаційне управління Верховної Ради.