«Демократія в Україні присутня, головне питання — визначитися, якою мірою», — заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, виступаючи у Фонді Карнегі «За міжнародний мир» у Вашингтоні (США) із доповіддю «Демократія в Україні на роздоріжжі».
В. Литвин наголосив, що поточний та наступний роки визначатимуть, яким буде для України майбутнє десятиліття. Тому сьогодні потрібно визначити віхи, які показували б шляхи розвитку України на найближчі десять років. «Для мене, як Голови Верховної Ради, головним залишається питання, що за таких обставин повинен і може зробити парламент», — сказав В. Литвин. На його думку, «Україна вже є і буде державою». Головне питання, за його словами, лежить в іншій площині: «Якою буде держава».
Голова Верховної Ради України вважає, що парламент повинен дати відповідь на виклик — олюднити політику і відмовитися від будівництва держави заради держави. «Йдеться про наповнення державного каркасу сучасними демократичними зразками», — наголосив він. В. Литвин також висловив переконання, що український парламент повинен визначити свою позицію в частині внутрішніх і зовнішніх засад у політиці держави. Голова Верховної Ради серед головних завдань парламенту назвав також ствердження верховенства права, ухвалення низки законів, які забезпечували б сталий економічний розвиток України, а також створення справді незалежної судової гілки влади.
Володимир Литвин вважає, що «Україні вкрай необхідно подолати непорозуміння між владою і суспільством». Голова Верховної Ради наголосив на необхідності політичного структурування українського суспільства. «В нас родинність спотворена до клановості, а партійні відносини у багатьох випадках базуються на засадах феодалізму», — сказав він, додавши, що в Україні нині багато політичних партій «нагадують бізнес-клуби і різняться за цеховою ознакою». Тому, на думку Голови Верховної Ради, одним із ключових завдань є ухвалення цивілізованого закону про вибори. Водночас він висловив переконання в недоцільності закріплення проведення виборів на партійній основі у Конституції України.
Політична реформа в Україні, вважає Володимир Литвин, має бути інструментом реалізації її політики, а не «засобом задоволення інтересів тих чи інших політичних груп». За словами В. Литвина, політична реформа стане жорстким іспитом для Верховної Ради на політичну придатність. На його переконання, вкрай важливо консолідувати політичну систему, забезпечити «канали прямого зв’язку» між владою і суспільством і «привести в дію інститути громадянського суспільства». «Процес внесення змін до Конституції — дестабілізуюче явище, а отже, цей процес має бути якомога коротший за часом і якомога ефективніший за сутністю», —заявив Володимир Литвин.
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин також зазначив, що процеси, які відбуваються в Європі, диктують взаємну зацікавленість України і Сполучених Штатів Америки в поглибленні двостороннього партнерства. Глава українського парламенту відзначив курс України на великомасштабну інтеграцію до євроатлантичних структур, зокрема, до Європейського союзу. За його словами, всі інші зовнішньополітичні кроки нашої держави потрібно розглядати як доповнення основного вибору України. При цьому він наголосив, що геостратегічний вибір України не можна ставити під сумнів у зв’язку із намаганням Києва розв’язати поточні проблеми економічного розвитку. Голова Верховної Ради заявив, що для України є стратегічно важливим поглиблення економічної співпраці з США. Він повідомив, що, зокрема, в Україні працює близько 1200 підприємств з американським капіталом і 250 стратегічних інвесторів з Америки мають намір тривалий час співпрацювати з Україною. Володимир Литвин також наголосив, що для України є вкрай важливим налагодження співпраці Верховної Ради і Конгресу США, що сприятиме кращому порозумінню між нашими народами.
Інформуправління Верховної Ради України.