Парламентська більшість до середини осені цього року мусить визначитися з єдиним кандидатом на президентські вибори 2004 року, — вважає координатор «більшовиків» у ВР Степан ГАВРИШ. Якщо ж цього не станеться, то, як висловився координатор в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна», «це надзвичайно ускладнить політичний процес самої коаліції».
Зверніть увагу, Степан Гавриш, який вочевидь узгоджує свої позиції з чільниками з Банкової, твердо називає стару дату проведення наступних президентських перегонів. І, по-друге, через таку невизначеність з єдиним кандидатом висловлює занепокоєння з приводу можливих ускладнень подальшої діяльності парламентської більшості (а це дев’ять груп і фракцій) у парі з урядом. «У даний час немає не лише жодної узгодженої кандидатури, а й навіть розуміння того, як її можна узгодити», — зізнається Степан Богданович, і прогнозує, що «це складна дискусія як усередині парламентської більшості, так і загалом коаліції, до якої входить і уряд». А отже, застерігає координатор, це справляє негативний вплив на формування будь-якої політичної позиції парламентської більшості.
Що може бути далі, також неважко передбачити. Сам координатор каже, що чим довше залишатиметься невизначеним це питання, тим більша ймовірність того, що деякі «особливо великі фракції і групи, які входять до більшості, можуть підписати угоду з представниками сильної опозиції».
Степан Гавриш не став називати конкретного політика, який міг би стати тією самою узгодженою кандидатурою, але зауважив, що «цей кандидат має бути не слабшим від будь-якого з кандидатів від опозиції». А це, судячи із нинішніх рейтингів деяких опозиційних лідерів, зробити не так і просто, що відверто визнав сам координатор «більшовиків»: «На жаль, це об’єктивно, що саме трійка опозиційних кандидатів займає перші місця у рейтингах опитувань і лише потім іде представник владної коаліції — прем’єр-міністр».