На розгляді в Конституційному Суді — три законопроекти про зміни до Конституції.
Два з них — підготовлений парламентською конституційною комісією та законопроект, розроблений за участі адміністрації Президента, перебувають у роботі для надання висновків про відповідність цих законопроектів вимогам ст. 157 і 158 Основного Закону України. Вже наступного тижня плановано почати розгляд цих справ на пленарних засіданнях КС.
Третій законопроект — про внесення змін до Конституції, що передбачає вибори Президента парламентом у 2004 році та продовження повноважень діючої Верховної Ради до 2007 р. — передано до секретаріату для попереднього вивчення.
Новий Основний Закон — новому складу парламенту
Внесення змін до Конституції України, зокрема, про вибори Президента парламентом, зміну повноважень Президента, Верховної Ради та уряду, термін повноважень парламенту, мають стати чинними тільки після наступних парламентських виборів, — таку думку висловив президент фонду «Український вимір» Ярослав Лесюк на прес-конференції в УНІАН.
Я. Лесюк вважає, що наявний склад парламенту може вносити будь-які зміни до чинної Конституції, однак користуватися ними зможе лише наступний склад Верховної Ради. Оскільки нинішній парламент обирався за повноваженнями, закріпленими у чинному Основному Законі країни.
«ВР отримає повноваження, закріплені за нею в Конституції, лише після освячення народом через обрання на загальних виборах, оскільки тільки так вона може представляти народ — єдине джерело влади в Україні згідно з Конституцією (ст. 5)».
Ярослав Лесюк відзначив, що спроба народних депутатів зробити перерозподіл повноважень Президента та діючого парламенту, а також спроба подовжити термін нинішнього складу Верховної Ради є не що інше, як «спроба узурпації влади».
Громадяни хочуть самі обирати главу держави
За збереження наявного порядку виборів Президента висловилося 79,5 відсотка опитаних Інститутом соціальної та політичної психології Академії педагогічних наук України.
За результатами опитування, вибори Президента Верховною Радою підтримують близько 6 відсотків. Майже 5,5 відсотка відповіли, що їх це не цікавить, а 9,1 відсотка громадян не змогли відповісти взагалі.
Як зазначили в ІСПП, особливо активно відстоює всенародні вибори Президента молодь до 30 років (близько 84 відсотки опитаної молоді).
Всенародні президентські вибори найбільше підтримують у Галичині (майже 89 відсотків) та Києві (87,6 відсотка), найменше — на півдні України, а саме: в Миколаївській, Одеській та Херсонській областях — по 70,6 відсотка.
Респондентам також пропонувалося відповісти на запитання «Яка модель організації работи українського уряду, на вашу думку, краща та найбільше відповідає сучасному розвитку суспільства?». Пропонувалося два варіанти відповідей. 59,9 відсотка опитаних відповіли, що «уряд має бути об`єднаною демократичним початком творчою командою, в якій прем`єр та всі міністри є особистості та з основних питань доповнюють один одного». А 20,7 відсотка вважають, що «в уряді потрібен один авторитетний лідер — Прем’єр-міністр, а інші члени мають виконувати його розпорядження». Утрималися від відповіді 19,4 відсотка опитаних.