Одним з головних та найважливіших законопроектів, над яким працює Комітет Верховної Ради України з питань правової політики, є, безперечно, Цивільний процесуальний кодекс.
На думку голови комітету Василя Онопенка, цей кодекс стосується всіх громадян України, усвідомлюють вони це чи ні. Звісно, внесені останнім часом ґрунтовні зміни і доповнення до цілої низки законів і процесуальних кодексів (неофіційна назва — «мала судова реформа») значною мірою привели у відповідність до Конституції процесуальне законодавство і судоустрій. Проте ця латана-перелатана свитина процесуального законодавства, вважає В. Онопенко, створена ще за радянських часів і лише для обслуговування потреб командно-адміністративної системи, навіть морально застаріла і аж ніяк не відповідає вимогам ринкової економіки та умовам життя нової держави.
Прийняття проекту нового Цивільного процесуального кодексу України дасть можливість на законодавчому рівні визначити питання провадження в цивільних справах у судах відповідно до Конституції та інших законів України, створить реальний механізм захисту майнових і немайнових прав та охоронюваних законом інтересів фізичних та юридичних осіб, що не тільки відповідатиме проголошеному конституційному принципу верховенства права, а й усуне проблеми у практичному застосуванні положень чинного законодавства.
Запропонований законопроект складається з шести розділів: загальні положення, провадження справ у суді першої інстанції (наказове, позовне та окреме провадження), перегляд судових рішень, звернення судових рішень до виконання та поворот виконання, відновлення втраченого судового провадження, провадження у справах за участю іноземних осіб. Проект визначає всі засади судочинства, які містяться у Конституції України та в документах міжнародного характеру, розкриває питання провадження у цивільних справах, способи судового захисту, права та обов’язки сторін, питання доказів, строків, витрат, заходів процесуальної відповідальності тощо. Визначено поняття заочного рішення, тобто ухвалення судом рішення за відсутності відповідача у разі його неявки та спрощений порядок розгляду цивільних справ — наказове провадження (відповідно судовий наказ є особливою формою судового рішення про стягнення з боржника грошової суми або витребування рухомого майна).
Прийняття нового кодексу обумовлено не тільки кількістю поправок у чинному, і не тим, що він прийнятий дуже давно, а тим, що він морально застарілий і вже не може сповна регулювати нові відносини.
P.S. На черговому засіданні Комітет з питань правової політики рекомендував, з урахуванням поправок і доповнень, прийняти проект Цивільно-процесуального кодексу у другому читанні, а розгляд Розділу 4 «Окреме провадження» перенести на третє читання.