«Ми приїхали допомогти мешканцям міста. Хочемо розібратися з проблемами, дістати об’єктивну інформацію для того, щоб зробити глибокий комплексний моніторинг стану прав і свобод людини в місті-герої Севастополі. Ми намагатимемося допомогти всім, хто потребує захисту своїх прав». Цими словами почала свою зустріч з представниками влади міста Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова. «Якщо по Україні 50 відсотків усіх звернень до Омбудсмана стосуються порушень громадянських прав, то по Севастополю й Криму загалом ця цифра на 20 відсотків вища», — зазначила вона.
Саме тому Ніна Карпачова на перше місце в своїй програмі поставила зустріч з працівниками судів та силових структур. Найбільше її цікавив стан прокурорського нагляду в місті, а також питання пільг учасникам війни, інвалідам, пенсіонерам; проблеми освіти, житлово-комунального господарства, медичного обслуговування та поховання померлих. Особливе місце відводилося проблемам свободи слова, доступу до інформації.
Команда Ніни Карпачової на місці розібралася зі скаргами, що надійшли до її приймальні в Києві. На прийом до неї записалося близько трьохсот осіб, але бажаючих зустрітися з нею особисто було значно більше. З самого ранку біля будинку міськради, де Карпачова вела прийом, що затягнувся до пізнього вечора, наряд міліції змушений був стримувати натовп бажаючих пройти без черги.
Це був перший приїзд Ніни Карпачової до Севастополя, тому не дивно, що так багато людей побажали особисто поспілкуватися з головною правозахисницею України.
Найбільше скарг було на судову гілку влади. Неприємно вразив Ніну Карпачову випадок із 77-річним ветераном, інвалідом війни I групи. Згідно з рішенням Ленінського суду Севастополя його було визнано психічно хворим. Хоча в той самий час спеціальна експертиза в Києві підтвердила його нормальне психічне здоров’я. А причиною такого рішення суду стало банальне бажання родичів заволодіти його квартирою.
Деякі питання вирішувалися оперативно, оскільки на прийомі разом з Омбудсманом були присутні керівники багатьох служб міста: прокурор, начальники міліції та управління юстиції.
Всі заяви, що вимагали втручання головного спеціаліста з прав людини, буде поставлено на контроль. «Ми не просто розглядатимемо їх. За необхідності вноситимемо зміни до законодавчої бази, до інструкції Міністерства праці й соціального захисту».
Графік роботи Ніни Карпачової був такий щільний, що прес-конференція, яку кілька разів відкладали, так і не відбулася.
Але журналісти не образилися. Головне — щоб було вирішено проблеми, з якими до неї звернулися люди, ображені чиновниками різних гілок влади.
Севастополь.