Зміцнення технічного співробітництва з МАГАТЕ в галузі ядерної науки, технологій та їх використання було і залишається пріоритетним напрямом співпраці України з цим міжнародним агентством. Про це говорив у своєму виступі на 47-й сесії Генеральної конференції МАГАТЕ, яка днями відбулася у Відні, керівник офіційної делегації України, Міністр палива та енергетики Сергій Єрмилов. Про це йшлося і на брифінгу, проведеному головою Державного комітету ядерного регулювання Вадимом Грищенком.

З фінансовою допомогою МАГАТЕ в нашій країні виконується 8 національних і 27 регіональних проектів. Головні напрями технічного співробітництва для України — це проекти, орієнтовані на ядерну та радіаційну безпеку ядерних об’єктів і об’єктів поводження з радіаційними відходами, забезпечення безпеки та збереженості радіоактивних джерел іонізуючого випромінювання, а також сприяння нерозповсюдженню ядерної зброї через застосування режиму гарантій тощо. У рамках цих проектів, наголосив Вадим Васильович, здійснюється передача досягнень міжнародної ядерної науки і технології національним фахівцям та організаціям, що несуть відповідальність за забезпечення ядерних установок.

А на сесії розглядали звіт про роботу та фінансову діяльність агентства минулого року, пропозиції про програму та бюджет, технічне співробітництво країн у реалізації проектів, спрямованих на розвиток нових технологій безпечної експлуатації АЕС та підвищення безпеки діючих ядерних блоків у 2004—2005 роках.

Довідка. Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) є провідним урядовим форумом науково-технічного співробітництва у сфері мирного використання ядерної технології, контролю та розвитку використання ядерної енергії. Директивні органи агентства — Рада керуючих та Генеральна конференція, яка складається з усіх країн-членів. За станом на вересень нинішнього року членами МАГАТЕ є 137 країн. Серед них і Україна.