У житлово-комунальному господарстві України працює майже один мільйон робітників. Тут зосереджено 25 відсотків основних засобів виробництва, що їх залучено в економіці держави. Водночас — це найзанедбаніша галузь нашого господарства.
Якщо перелічити недоліки, які нагромаджено в комунальному секторі — лише заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг становить 5,3 млрд. грн., 70 відсотків міського електротранспорту підлягає списанню, безлад у сфері цінової політики на ринку послуг, — то все це можна назвати загрозою національній безпеці країни. На цьому наголосив, відкриваючи дев’яті всеукраїнські муніципальні слухання «Житлово-комунальна реформа — першочергове завдання місцевого та регіонального розвитку», Міністр Кабінету Міністрів України Анатолій Толстоухов.
Головна мета слухань: здійснення громадсько-професійної експертизи проекту загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2004-2010 роки, підготовленої Кабміном, яка має бути подана на розгляд Верховної Ради.
В обговоренні проекту беруть участь міські, сільські і селищні голови, науковці, експерти Ради Європи, народні депутати, урядовці, працівники адміністрації Президента.
Слухання триватимуть три дні. Результатом стануть пропозиції з удосконалення проекту загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства країни на найближчі роки.
Успішної роботи учасникам слухань побажали Президент України Леонід Кучма і Прем’єр-міністр Віктор Янукович.