На Харківщині аграрії можуть не встигнути зібрати врожай через дефіцит пального. Як повідомив на селекторній нараді начальник Головного управління сільського господарства і продовольства облдержадміністрації Сергій Лобас, на 19 вересня в області було засіяно озимі культури на 395 тисячах гектарів, або 82 відсотки від плану. За його словами, може здатися, що з проведенням сільгоспробіт у регіоні все благополучно. «Але ми так не вважаємо. З цим можна було б погодитися, якби на календарі було 10, а не 19 вересня. До 25 вересня, коли завершуються припустимі терміни посіву на всій території області озимих культур, залишилися лічені дні, і немає жодних гарантій, що погодні умови будуть такими ж сприятливими», — цитує Сергія Лобаса ІА «ПроАгро».
Під час селекторної наради керівник повідомив про ситуацію щодо збиральних робіт. За його словами, окремі райони усе ще не можуть завершити збір круп’яних культур. Пробуксовують «кукурудзяні» жнива, що насамперед обумовлено дефіцитом пального. Соняшник зібрано тільки на 20 відсотках площ. Як уже повідомлялося в «ГУ», така ситуація, коли техніка в гарячу пору простоює через дефіцит дизельного палива або через «непід’ємну» для аграріїв ціну на пальне, спостерігається в низці областей. Ціни на дизпаливо і 76-й бензин зростали і минулого тижня —в середньому на чотири відсотки. Трейдери стверджують, що солярка, як і раніше, в дефіциті, тому розраховувати на стабілізацію цін якщо і варто, то не раніше наступного тижня.
Природно, господарства від такої «підтримки» з високих столичних кабінетів, де, як і раніше, обіцяють «залити» село нафтопродуктами за прийнятними цінами, після закінчення агросезону будуть у ще більших збитках. На думку голови Комітету ВР з питань аграрної політики і земельних відносин народного депутата Івана Томича, за сім місяців поточного року аграрні господарства майже втроє скоротили виробництво сільськогосподарської продукції. Згідно з прогнозами порівняно з минулим роком у 2003-му рівень збитковості підприємств АПК збільшиться з 60 до 70—75 відсотків.
Водночас у Мінагрополітики зберігають олімпійський спокій. Темпи осінньо-польових робіт задовільні, прокоментував ситуацію міністр Сергій Рижук. «Якщо десь і не сіється, то це тому, що нема дощу —недостатня вологість. Треба або сіяти в цілком сухий ґрунт, щоб насіння чекало продуктивної вологи, або почекати. У нас час є», — сказав він журналістам.