2 вересня нинішнього року народний депутат Вадим Гуров зі сторінок «Голосу України» вперше поставив це, здавалося б, просте запитання. Але відповіді від Кабінету Міністрів не надійшло. Через десять днів це саме питання порушили народні депутати з Комітету ВР з питань промислової політики і підприємництва («Найгучніша тиха комбінація або зашморг», «ГУ» від 12 вересня ц. р.), однак і тут від представника Мінпромполітики як власника підприємства чіткої відповіді не одержали. Тим часом деякі ЗМІ відкрили жваву дискусію навколо приватизації ДГМК «Криворіжсталь». Тож реакцію прес-служби комбінату можна вважати закономірною. Ось її думка.
«Після того, як було оприлюднено розпорядження Кабінету Міністрів № 490-р від 6 серпня 2003 року про передприватизаційну підготовку Криворізького державного гірничо-металургійного комбінату «Криворіжсталь», цю тему широко висвітлюють у засобах масової інформації. У зв’язку з тим, що низка фактів, викладених у публікаціях, не відповідає дійсності, що завдає шкоди іміджу підприємства, адміністрація комбінату вважає за необхідне дати такі роз’яснення.
Керівництво підприємства ніколи не виявляло ініціативи щодо проведення приватизації або передприватизаційної підготовки комбінату «Криворіжсталь». Мало того, про існування самої ідеї розпочати передприватизаційну підготовку комбінату на «Криворіжсталі» стало відомо лише після виходу в світ розпорядження КМ № 490-р від 6 серпня 2003 року. До цього адміністрація підприємства не раз заявляла про недоцільність роздержавлення комбінату. Сьогодні, у процесі здійснення заходів з розробки проекту плану передприватизаційної підготовки комбінату, на «Криворіжсталі» керуються винятково вказівками робочої групи Міністерства промислової політики України.
Теза про те, що комбінат «Криворіжсталь» не спроможний самостійно за відсутності інвесторів фінансувати подальший розвиток підприємства, також не відповідає дійсності. Так, на технічне переозброєння, реконструкцію, капітальне будівництво і ремонти основних фондів підприємства 2003 року плановано витратити більш як 950 млн. грн., з яких на сьогоднішній день уже освоєно 612 млн. грн. На ці цілі підприємство спрямовує власні кошти. Більш того, у липні поточного року комбінат «Криворіжсталь» цілком погасив заборгованість із раніше залучених кредитів перед комерційними банками, а також здійснив погашення заборгованості за кредитами, залученими в 1992—1996 роках під гарантії уряду України на суму 185,47 млн. грн.
Згідно з планом стратегічного розвитку КДГМК «Криворіжсталь» до 2010 року, на комбінаті не плановано ні в 2003-му, ні в 2004 роках будівництво відділення з безперервного розливання сталі. Таке будівництво передбачено виконати в 2007—2009 роках за рахунок власних коштів, а в разі потреби — частково за рахунок залучення короткотермінових банківських кредитів.
З 2000 року комбінат «Криворіжсталь» працює стабільно і прибутково. Станом на 1.09.2003 р. рентабельність товарної продукції з початку року становить 32 відсотка, фінансовий результат до оподатковування — більш як 1 млрд. 146 млн. грн. З початку 2003 року до бюджету та позабюджетних фондів комбінат перерахував 898,9 млн. грн., із яких 640 млн. грн. — до державного бюджету».
Відділ із зв’язків із ЗМІ КДГМК «Криворіжсталь».