У зв’язку з підписанням главою держави Леонідом Кучмою ялтинських документів про створення Єдиного економічного простору (ЄЕП) партії з блоку «Наша Україна» розпочинають збирання підписів під відкритим листом до власне глави держави. Вплинути на Президента «нашоукраїнці» погрожують уже знайомою нам (із політичних заяв, а не з практики державотворення) процедурою імпічменту. Точніше, як повідомив представникам мас-медіа один з лідерів «Нашої України» народний депутат Юрій Костенко, у відкритому листі серед інших є вимога «започаткування Верховною Радою України процедури імпічменту за зраду національних інтересів України».

«Інтерфакс-Україна» цитує уривки з листа, під яким збиратимуть підписи. «Ваша участь у створенні т. з. Єдиного економічного простору на умовах, що суперечать чинній Конституції, законодавству, міжнародним зобов’язанням України і задекларованому Вами курсу на європейську інтеграцію, викликає обурення громадян України.., — йдеться в листі на адресу Леоніда Кучми. Заразом автори послання Президенту дають негативну оцінку його політичним ініціативам з приводу перебудови внутрішнього життя держави: «Під Вашим керівництвом відбувається наступ на демократію, на наше право вибирати главу держави і формувати місцеву владу».

Лідер ще одного Руху (НРУ), «нашоукраїнець» Борис Тарасюк у п’ятницю на прес-конференції уточнив, що ініціатива зі збирання підписів за початок процедури імпічменту Президента є ініціативою «всіх патріотичних сил, і вона виходить за межі блоку «Наша Україна». Як повідомляє те саме інформагентство, лідер цього крила Руху вбачає у створенні ЄЕП втілення політичного, а не економічного проекту, вигідного над усе Росії, «зокрема, російському керівництву, котре готується до виборів» і якому «потрібні аргументи, що представлятимуть Росію як збирача земель».

Судячи зі слів пана Тарасюка, «нашоукраїнці» в стінах парламенту готові поборотися за свою позицію з огляду на майбутню ратифікацію угод (як це робити — 226-ма голосами чи потрібні конституційні 300?). До того ж готують свої застереження і до самого ратифікаційного документа. Нагадав Борис Тарасюк і про право депутатів на звернення до Конституційного Суду, до якого він з однодумцями неодмінно звертатиметься в разі ратифікації угоди про створення ЄЕП.

Про можливі активні дії поза стінами парламенту заявив «Молодий рух». Прес-служба організації стверджує, що її структури «готові до мобілізації студентства на захист незалежності і європейського майбутнього України».

Досить тривожний дзвіночок пролунав і з середовища виконавчої влади. Як повідомили інформагентства з посиланням на українську службу радіо «Свобода», на знак протесту проти підписання ялтинської угоди подали у відставку посол України в Румунії Антон Бутейко — у минулому парламентарій, заступник Міністра зовнішньополітичного відомства, і наш посол у США.