Бурхливим видався минулий сесійний тиждень. І не дивно, оскільки народні обранці розглядали декілька важливих проблем, здатних істотно вплинути не тільки на життя наших співгромадян, а й на розстановку політичних сил у парламенті. У центрі уваги передусім опинилася позиція уряду щодо договору про Єдиний економічний простір. Нелегко довелося Першому віце-прем’єр-міністрові Миколі Азарову. Адже він не тільки представляв парафовані документи у сесійній залі, а й входив до складу групи високого рівня від України. Тобто був одним з ідеологів проекту договору.

Проте одним із головних його опонентів виявився безпосередній підлеглий — Міністр економіки і євроінтеграції Валерій Хорошковський. Він фактично спростував головний аргумент прихильників ЄЕПу про низькі ціни на енергоносії одною фразою: переговори з Росією можна вести, не підписуючи кабального договору. Подібну позицію висловив і голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк. Власне у той день пролунала думка народних обранців, які представляють націонал-демократичні сили про те, що вони ймовірно розпочнуть процедуру імпічменту Президента України, якщо ці документи будуть підписані без застережень.

А в четвер у Верховній Раді прийнято постанову, у якій ідеться про те, що документи про Єдиний економічний простір мають відповідати Конституції України і висловлено низку інших застережень. Отож немає сумніву: пристрасті довкола договору, який підписав минулої п’ятниці глава держави у Ялті, триватимуть і під час його ратифікації у сесійній залі. Поки що важко спрогнозувати подальший розвиток подій.

Як і ситуацію довкола головного фінансового документа країни. Не будемо зупинятися на цифрах, оскільки наша газета не раз уже розповідала про доходи і витрати у майбутньому фінансовому році. Головна інтрига закручується довкола посади голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Петра Порошенка. Лідер комуністів Петро Симоненко висловив думку, що останній не може очолювати профільний комітет, оскільки минулого року було допущено «фальсифікацію» видатків державної казни на 2003 рік. Сьогодні аналітики пробують вгадати, кому був вигідний цей скандал у розпал затвердження проекту держбюджету на 2004 рік. Поки що проект державного кошторису після представлення у сесійній залі проходить експертизу в комітетах Верховної Ради. Однак спіраль скандалу довкола Петра Порошенка закручується дедалі тугіше. За даними деяких наших колег, уже зібрано понад 150 підписів за його відставку з посади голови комітету. Віктору Ющенку навіть запропонували внести іншу кандидатуру на цю посаду. А що буде тоді, коли лідер блоку відмовиться це зробити? Чи не почнеться у такому разі перерозподіл комітетських портфелів? Тим більше, що супроти Петра Порошенка виступив і його перший заступник, представник фракції «Регіони України» Валерій Коновалюк.

Не менш бурхливим було і обговорення проекту Державної програми приватизації до 2008 року.

Щоправда, на перебіг законодавчої роботи ці пристрасті поки що не вплинули, і минулого тижня народні обранці прийняли низку важливих законопроектів. Зокрема, у першому читанні внесли зміни до Бюджетного кодексу. Якщо вони наберуть чинності, то відтепер сільським головам не треба буде сушити голову, де взяти кошти для фінансування навчального процесу, роботи установ культури, фельдшерсько-акушерських пунктів тощо. Автори законопроекту пропонують перекласти цю проблему на плечі районних рад.

Водночас парламентарії визнали недостатньою роботу уряду із забезпечення продовольчої безпеки. А це вже перший сигнал тривоги для нинішнього коаліційного уряду.

Поки що пристрасті відійшли на задній план, оскільки цей тиждень народні обранці працюватимуть у комітетах та виборчих округах.