Журналістські об’єднання, такі як Національна спілка журналістів України, Комісія з журналістської етики Академії української преси, асоціація юристів — представників ЗМІ та інші, засудили дії державних чиновників, які після засідання Кабміну 17 вересня не допустили журналістів одержати інформацію про умови входження України до Єдиного економічного простору. Працівників ЗМІ зачинили у прес-центрі Кабміну і тримали доти, доки Перший віце-прем’єр Микола Азаров не залишив поверх.

У спільній заяві цей випадок названо «ганебним». «За нашим переконанням, — ідеться у заяві, — такі дії чиновників повинні кваліфікуватися як створення перешкод (обмежень) у реалізації журналістських прав, що тягне за собою кримінальне покарання».
Автори заяви вимагають від прокуратури провести ретельне розслідування «ганебних дій чиновників і притягти їх до передбачуваної законом відповідальності».
* * *
Повідомлення прес-служби Кабінету Міністрів України
Щонайменше безпідставними вважаємо твердження, викладені у спільній заяві журналістських неурядових організацій, щодо «умов», створених під час висвітлення засідання Кабінету Міністрів, що відбулося 17 вересня ц. р. Факти говорять про інше. З акредитованими журналістами було завчасно погоджено, хто з урядовців і з яких питань виступатиме у прес-центрі Кабінету Міністрів. Окрім цього, прес-секретарем Прем’єр-міністра було поінформовано українських та зарубіжних журналістів про позицію уряду щодо питання входження України в Єдиний економічний простір та оперативно поширено цю інформацію через агентства та Інтернет-видання. Під час засідання Кабінету Міністрів перед журналістами, які зібралися в прес-центрі, виступили з коментарями і відповідями на запитання Міністр палива та енергетики Сергій Єрмілов та перший заступник Міністра науки та освіти Віталій Журавський. Засідання Кабінету Міністрів завершилося до закінчення зустрічі журналістів з названими урядовцями. Жодних додаткових звернень журналістів з проханнями організувати зустріч із будь-ким з членів уряду до прес-служби не надходило.
Прес-служба Кабінету Міністрів України і надалі дотримуватиметься принципу відкритості і прозорості у висвітленні діяльності уряду.