Президенти України, Росії, Білорусі та Казахстану підписали угоду про створення Єдиного економічного простору (ЄЕП). Київ підписав його із застереженням, що це не повинно суперечити Конституції і законодавству.
Міністр економіки і з питань європейської інтеграції України Валерій Хорошковський в інтерв’ю Бі-бі-сі заявив, що в документах зі створення ЄЕП відбулася істотна підміна понять: митний союз назвали зоною вільної торгівлі (ЗВТ). І документи, погоджені Групою високого рівня та запропоновані до підписання президентам, суперечать Конституції України та її європейським устремлінням.
Президент Молдови Володимир ВоронІн заявив про те, що рішення про створення ЄЕП штовхає його країну до рішучішого руху в напрямку Євросоюзу. Воронін підкреслив, що «в Ялті, так само, як і колись у Біловезькій Пущі, нову структуру створювали всупереч думці інших країн СНД, котрі опинилися лише перед фактом підписання чотиристороннього документа».
Брюссель не бачить суперечностей між бажанням Києва одночасно розвивати відносини з колишніми радянськими республіками і ЄС. Про це заявив Бі-бі-сі представник Єврокомісії Жан-Крістоф ФлорІ. Однак, на його думку, деякі аспекти ЄЕП не узгоджуються з європейським устремлінням Києва. Зокрема, умови митного союзу, передбаченого ЄЕП, що унеможливлюють плановане підписання угоди про ЗВТ між Україною і ЄС. Крім того, якщо кінцева мета ЄЕП — митний чи валютний союз, то і вимоги СОТ до таких утворень дуже суворі. Від України можуть зажадати виплат компенсацій членам СОТ, з якими підписано двосторонні угоди. Положення про багаторівневу і різношвидкісну інтеграцію також не відповідають законодавству СОТ. Серйозні питання в ЄС спричинює і гармонізація законодавства України з новими-старими партнерами.