Росія працює в синхронному режимі з 14 енергосистемами колишніх союзних республік. Нині експорт російської електроенергії становить 1,7 млрд. кВт-год. Глава РАТ ЄЕС Анатолій Чубайс, зустрічаючися на закритому брифінгу з журналістами країн СНД, акредитованими в Москві, розповів і про роботу компанії в Україні.
Досягненням співробітництва російських і українських енергетиків А. Чубайс вважає «відновлення єдиної енергетичної системи». Він зазначив, що досягти цього було нелегко. Нині РАТ ЄЕС експортує в Україну енергоресурси, а також імпортує електроенергію, вироблювану на українських електростанціях. «Для нас дуже важливо, — заявив глава російської компанії, — що, синхронізувавши наші енергосистеми, ми, у свою чергу, різко підвищили надійність російського Північного Кавказу». На його думку, із завершенням об’єднання енергосистем забезпечено надійність споживання електроенергії і Росії, і України.
Водночас А. Чубайс поскаржився: «Ми постійно бачимо в Україні прямий політичний опір спільним проектам». «Навіть така базова річ, як синхронізація, надзвичайно необхідна і корисна для обох країн, дотепер у ненормальному режимі, — наголосив він. — Щокварталу ми мусимо заново перепідписувати угоди між нашими країнами. Це безглуздо і неправильно. Це шкідливо для України і для Росії. Ми розуміємо: в Україні є сили, які не бажають співпраці й організовано протистоять РАТ ЄЕС». У зв’язку з цим А. Чубайс попередив: «Якщо Україна протистоятиме нам, ми протистоятимемо Україні. Це погано і веде у глухий кут. В економіці треба мислити категоріями, що не перетинаються з політикою. Наша співпраця взаємовигідна».
Глава РАТ ЄЕС також заявив, що енергетичний потенціал співробітництва Росії й України використовується лише на десять відсотків.
Москва.