Нещодавно в Києві було представлено результати всеукраїнського опитування,проведеного 2—9 вересня 2003 року «Українським демократичним колом» на замовлення Інституту політики
За даними опитування отримано такі результати.
Було з’ясовано, що переважна більшість українців (85%) переконана в тому, що Президент має обиратися шляхом усенародного голосування. Обрання Президента народними депутатами на засіданні Верховної Ради підтримують лише 6% дорослого населення України, 9% не визначилися.
Значна частина українців — 58% — вважає, що наступного Президента України треба обирати у 2004 році терміном на 5 років. 28% опитаних дотримується думки, що наступний Президент має бути обраний терміном на 2 роки, 14% опитаних не визначилися.
Три чверті українців (75%) вважають, що голови обласних державних адміністрацій мають обиратися населенням областей. Лише 11% підтримує те, що голів обласних державних адміністрацій має призначати Президент, і 4% схиляється до думки, що голів обласних державних адміністрацій має призначати Прем’єр-міністр. 10% опитаних не визначилися.
На сьогодні, як і упродовж тривалого часу, найвищий рейтинг довіри серед населення України має Віктор Ющенко. У нього єдиного серед провідних політиків позитивний індекс довіри.
За даними опитування, якби вибори відбувалися тепер, то найбільше голосів отримав би Віктор Ющенко — 24%.
Друге та третє місця посідають Петро Симоненко (13%) та Віктор Янукович (10%).
Якщо пропрезидентські партії висунуть єдиного кандидата на виборах Президента України (або Віктора Януковича, або Віктора Медведчука, або Сергія Тігіпка), то найкращу позицію серед них має Віктор Янукович: за нього на час опитування готові були проголосувати 19%. За Віктора Медведчука та Сергія Тігіпка — по 7%.
Якщо опозиційні сили висунуть єдиного кандидата на виборах Президента України (або Віктора Ющенка, або Олександра Мороза, або Юлію Тимошенко), то найкращі шанси серед них має Віктор Ющенко: за нього на час опитування готові були проголосувати 40%. За Олександра Мороза як єдиного кандидата від опозиційних сил — 21%, а за Юлію Тимошенко — 16%.
16 вересня минула третя роковина з дня смерті Георгія Гонгадзе. Значна частина дорослого населення України (58%) вважає, що його вбивство не розкриють ніколи, сподіваються на розкриття вбивства після виборів 2004 року 10%, а 5% — до виборів 2004 року. 26% вагалися з відповіддю.
Вибіркова сукупність цього дослідження репрезентувала доросле населення України й охоплювала всі регіони держави. За місцем проживання було опитано 1000 респондентів віком від 18 років.
Микола ТОМЕНКО,голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації,директор Інституту політики.