У Довжку хімічне забруднення грунту перевищує допустиму норму в 13 разів
Фермер з Кам’янець-Подільського району Хмельницької області Анатолій Яснило найбільше боїться дощів та щедрих снігопадів. Цей божий дар для урожаю приносить йому самі збитки. Нинішнього літа на своїх гектарах він зібрав усього... два відра пшениці. А торік зазнав збитків на 15 тисяч гривень. Не кажучи вже про втрачений прибуток, на який сподівався.
Понад десять літ тому він, міліціонер-«відставник», вирішив узяти землю. Дуже хотілося бути такою шанованою людиною, якими в америках-канадах стали його родичі. Мріяв про грунти, що їх тримали прадіди, та влада розщедрилася лише на угіддя із земель колишнього радгоспу «Поділля». Це поряд з полями фільтрації, а простіше — відстійниками Довжоцького спиртозаводу. Незважаючи на це, оптиміст Яснило назвав своє господарство «Жайворонком». Не лінувався вставати вдосвіта, як улюблена ним пташина. Дарма, що після травми хребта став інвалідом другої групи.
У перші роки йому вдавалося зібрати по 37 центнерів зерна на круг. Придбав сяку-таку техніку, побудувався, вивіз із ділянки сміття, брухт. Почистив від намулу та зарибнив ставок. Помітивши, що грунт буріє, а рослини жовтіють і гинуть, а надто після дощів, Яснило дійшов висновку: шкоди може завдавати барда — відходи спиртозаводу.
Барда корисна,та хіба в такій кількості?
Директор спиртозаводу Володимир Михайлов, обороняючись від тих, хто з цією темою насідає на нього, може розмахувати навіть примірником «Голосу України». Наша газета написала торік влітку про нове в агротехніці — підживлення рослин бардою, що істотно вплинуло на урожайність зернових та інших культур. Такий висновок і справді зробили аграрії та вчені, провівши експеримент саме на території згаданого району. Вносили під посіви барду того самого Довжоцького спиртозаводу. Але... невеличкими дозами. Перевищення вмісту калію в грунті (у барді міститься 27 відсотків цього хімічного елемента) обертається для господаря втратою землі й небезпекою серйозних отруєнь, до того ж на довгі роки. Життя не вистачить, щоб повернути родючість отруєній калієм землі. Не кажучи вже про кошти. Щоб нейтралізувати калій, треба внести щонайменше три мішки амофосу на гектар, що коштує до 300 гривень.
Розпочавши господарювати на 50 гектарах, Анатолій Яснило замовив агрохімічний паспорт ділянки. На 20 серпня 1992 року вміст калію становив 270 міліграмів на кілограм грунту. Така цифра для окремих культур —плодових, суниць, овочів, картоплі — надто висока. Згодом довелося робити повторні аналізи, бо що далі, то більше руділи і випадали посіви цукрових буряків, ярого ячменю. У 1999 році агрохімік першої категорії Хмельницького центру «Облдержродючість» Наталя Романюк виявила зрослий ступінь забруднення грунтів калієм на ділянці Яснила.
Остання експертиза, яку провів завідувач відділу моніторингу грунтів цього центру Юрій Кух, показала, що хімічне забруднення перевищує норму в 13 разів.
Фермер забив тривогу, звернувся до місцевої районної влади, екологів, прокуратури. Тодішня Довжоцька сільрада спромоглася на рішення... про вилучення у Яснила землі та передачу її для громадського пасовища.
Справжньою екологічною проблемою, вважає новий голова Довжка Олександр Домбровський, колишній вчитель біології, — діяльність спиртозаводу, що позначається на землі та людях, зокрема і робітниках, які проживають у Довжку, в западині, і зранку до ночі вдихають кислотні випари барди. Голова товариства природоохоронців, еколог, Людмила Любінська каже, що вони навіть страшніші за радіацію.
Фінансує держава,а кого захищають?
Утім, навряд чи це щось значить. Проїхавши довкола, ми побачили у лісосмузі, між деревами, смердючі озера... Бардою спалено не лише землі «Жайворонка», а й забруднено фермерський ставок, залито поля пайовиків, молодий сливовий сад. Не один протокол про порушення складено комісією сільради, однак результатів ніяких.
Як можна отримати прибутки на спалених полях? Чи відшкодують збитки фермерам та пайовикам? Відповіді поки немає. А фермер без прибутків. Ось і син, який допомагав на господарстві, залишив батька, пішов на роботу, де може отримати реальний заробіток, щоб одягтися—взутися.
А представники влади? Вони і справді чомусь не підтримують фермера. Держуправління екології області, яке очолює Володимир Шмигований, рекомендує фермеру Яснилу «здійснювати господарську діяльність з дотриманням вимог природоохоронного законодавства».
Зловживання калійними добривами з боку Яснила помітив головний державний інспектор України з охорони навколишнього природного середовища П. Свирид, а хмельницький міжрайонний природоохоронний прокурор Руслан Мартиненко зазначав, що причини хімічного забруднення землі не встановлено. Колишній міністр екології Сергій Курикін на лист Яснила відповідає, що перевищень вмісту забруднюючих речовин у грунтах і воді не зафіксовано. Також повідомляють фермеру різні держоргани про розроблений заводом паспорт місця полів фільтрації та укладення угоди на облаштування спостережних свердловин за рівнем грунтових вод. Паперові зміни на краще.
Ці поліпшення не тішать людей, котрі проживають на забрудненій землі. Як і мізерні адміністративні штрафи, які підприємство може платити довіку і спокійно забруднювати грунт і далі. Єдине, що вдалося — демонтувати трубопровід, по якому барда «транспортувалася на розпайовані землі». Нині сільська рада вимагає повернути надходження «на екологію» від спиртозаводу з районного бюджету до сільського. Чи доб’ється?!
Прохання Анатолія Яснила, адресоване Президентові України спустили «на низ». З тим і прийшов Яснило до корпункту нашої газети. «Куди ж іще мені йти, — питає він, — якщо державні органи ніби за командою закривають очі».
Після втручання одного з народних депутатів прокуратура Хмельницької області порушила кримінальну справу за ст. 239 ч. 2 Кримінального Кодексу України за фактом забруднення полів фермерського господарства «Жайворонок» відходами спиртової промисловості. Що буде з головними цінностями держави — людиною та землею?
Хмельницька область.