Нововведення Пенсійного фонду можуть поставити під загрозу існування мережі «Укрпошти» в сільській місцевості.
Мешканці чотирьох сіл Кіровоградського району були шоковані. Так само, як і працівники Соколівського відділу зв’язку, що їх обслуговують. Немов грім серед ясного неба, з’явилися у сільраді представники одного із приватних банків і повідомили, що віднині пенсію селянам видаватимуть тільки вони і ніхто інший.
Однак навряд чи це було так несподівано. Напередодні звиклі до всіляких негараздів селяни, піддавшись на обіцянки про великий вигоди, написали заяви, дозволивши банку на законних підставах стати своєрідним посередником. Розповідаючи про нововведення у місцевій пресі, начальник відділу пенсійного забезпечення Пенсійного фонду в Кіровоградському районі Д. Опілат стверджував, що люди, отримуючи гроші, були щиро здивовані: їм навіть копійки платять.
Аргументи керівників Пенсійного фонду цілком благородні. До того ж, їхні дії підкріплено законодавчими актами. В усякому разі, видаються переконливими посилання на указ Президента та постанову Кабміну про раціональне використання коштів ПФ.
Однак, незважаючи на позитив, мабуть, не все гаразд. Інакше чому б так непокоїтися мешканцям «ощасливлених» Соколівського, Черняхівки, Липового та Новопетрівки? А вони, чомусь не розуміючи благ, дарованих банківським обслуговуванням, буквально завалили скаргами різні інстанції — від райдержадміністрації до управління з захисту прав споживачів, вимагаючи повернути все «на круги своя».
Заглибившись у суть проблеми, дещо стає зрозуміло. По-перше, листоноша може видати пенсію і не у ваш день, а от чи отримаєш від банківських працівників?
По-друге, спрацьовує сила звички. Люди довіряють листоношам, які в разі потреби і комунальні платежі приймуть, і улюблену газету передплатять, і навіть необхідні продукти харчування доставлять.
Тепер, у зв’язку з нововведенням, нависла загроза над самим існуванням Соколівського поштового відділення, вважає керівництво Кіровоградської дирекції «Укрпошта». До речі, три листоноші, котрі обслуговують названі села, вже подали заяви на звільнення.
Директор Кіровоградської дирекції «Укрпошти» Олександр Зазимко нічого проти здорової конкуренції не має. Але з діями Кіровоградського районного відділення Пенсійного фонду погодитися не може.
— Фактично Пенсійний фонд в односторонньому порядку розірвав договір, укладений з нами до кінця року, — каже О. Зазимко. — Звідки взявся названий банк, і чому саме він, а не інший? На наш запит повідомили, що проводився тендер. Однак в Антимонопольному комітеті, куди особисто звертався, такої інформації немає. Не чули й ми про проведення тендеру, інакше б взяли в ньому участь. У разі, якщо поштовики не видаватимуть пенсії, доведеться значно скорочувати мережу «Укрпошти». Не виключено, що поштові відділення залишаться лише у райцентрах, та й то не в кожному.
— Доходи поштовиків від виконання прямих обов’язків становлять 70 відсотків їхньої заробітної плати, —продовжує Олександр Зазимко. — Решту 30 відсотків заробляють, реалізуючи різні товари, зокрема, і продукти харчування. За доставку пенсії ми отримуємо в середньому 1,3 відсотка від суми (в містах — 0,9 відсотка, у сільській місцевості — 1,8 відсотка). Ці кошти становлять більш як половину заробітної плати листонош. До слова, не лише я, а й голова обласної ради Василь Сибірцев вкрай стурбований проблемою збереження мережі «Укрпошти» в сільській місцевості. Навіть створено спеціальну депутатську комісію. Однак через неявку її членів досі жодного засідання не відбулося. Серед тих, хто ігнорує засідання, також і представник банку, що виграв тендер на пенсійне обслуговування...
Кіровоград.