Третій день в Одесі триває міжнародний фестиваль джазу
Ні, недарма Леонід Утьосов вважав Одесу батьківщиною джазу. Хоча ІІІ міжнародний фестиваль джазової музики відкрився у четвер, ще задовго до цього тут лунали прелюдії до музичного свята. Наприкінці серпня один з фундаторів фестивалю, піаніст-віртуоз Юрій Кузнецов репрезентував у Міському саду бенд у складі наших та зарубіжних виконавців, що дав, на втіху сотням шанувальників, чудовий концерт-імпровізацію. А з минулої середи в Одесі курсував «Джаз-трамвай» з диксилендом, налаштовуючи місто на музичну хвилю.
І ось — сам фестиваль «Джаз-карнавал в Одесі-2003». Розпочався він вуличним джаз-концертом на Дерибасівській, біля пам’ятника Утьосову. Звідси музиканти перенесли виступи в концертні зали, на вулиці, площі й навіть ринки міста! Організатори фестивалю — Джаз-карнавальний продюсерський центр та Клуб високої музики (Одеса) і «Джаз-фонд» (Москва), переконавшись на двох попередніх фестивалях у тім, як тепло Одеса сприймає імпровізаційну джазову музику, нині значно розширили «географію» й чисельність запрошених музикантів, подбали, щоб свято було насичене цікавими відкриттями, по-одеськи колоритне і масове.
У джаз-карнавалі — близько ста музикантів з восьми країн. Уперше в Одесі — живий класик джазу з Росії Г. Гаранян з легендарним біг-бендом О. Лундстрема. Вперше тут і квартет «Ми із джазу» під управлінням не менш відомого Анатолія Кролла. Виступають ще дует Бруно Токанне (Франція), джаз-тріо Салмон—Тейлор—Хейнс (США—Канада), ростовський диксиленд «Дикси-Френч» (Росія), ансамбль «Камерата» (Білорусь), інші цікаві гості. А наші — теж потужна когорта. Шквал оплесків супроводжує виступи біг-бенду Миколи Голощапова, квартету «Плейбоєва» зі співачкою Тетяною Боєвою, піаніста Юрія Кузнецова (всі — Одеса), київського ансамблю «Er. j. Orchestra». Вміло імпровізуючи, ведуть концерти відомі джазові оглядачі Олексій Коган (Київ) і Михайло Митропольський (Москва).
Музична програма фестивалю складена так, аби дати слухачам якомога ширший спектр напрямків сучасного джазу — від традиційного до авангардного. Крім того, «Джаз-карнавал в Одесі» — це свято імпровізації, тому джем-сейшени стали неодмінним атрибутом усіх фестивальних днів. Кожний концерт завершується особливим музичним сюрпризом, що народжується на очах у глядачів, а то й за їхньої участі.
У фойє Українського муздрамтеатру, де проходить низка джазових концертів, відкрито кілька виставок, зокрема одеського фотохудожника Сергія Гевелюка (сюжети про джаз-музикантів), фототвори харківського джаз-клубу «Роддом», київського мистецького центру «Совіарт».
Уже перші фестивальні дні засвідчили: свято джазової музики в Одесі вдалося. А скільки сюрпризів ще очікує публіку! От хоча б Парад оркестрів, коли вулицями історичної частини міста пройдуть усі наявні в ньому музичні колективи. Чи виступи темношкірих музикантів з ретро-автомобілів, що курсують Дерибасівською. Чи унікальну акцію «Привоз-джаз» — відомий одеський актор-виконавець Валентин Куба з колегами під’їдуть до популярного ринку на бричці, вийдуть у торгові ряди й подарують людям джазові мелодії та одеські пісні.
Вперше церемонія закриття Джаз-карнавалу пройде просто неба. У неділю — гала-концерт на Театральній площі перед Оперою. Унікальний чотиригодинний джаз-марафон завершить яскравий феєрверк. А за третім фестивалем будуть інші. Бо Одеса (таки правда!) — джазова столиця не тільки України.