Вечірнє засідання 18 вересня
Після голосування за обрання суддів, депутати знову повернулися до розгляду проекту Державної програми приватизації, запропонованої урядом. Однак цей законопроект не набрав достатньої кількості голосів — «за» проголосували лише 144 депутати з центристських фракцій.
На пропозицію Комітету ВР з питань свободи слова та інформації парламент схвалив постанову про проведення 10 грудня ц. р. парламентських слухань «Стратегія розвитку телерадіоінформаційного простору України». У першому читанні схвалено законопроект у авторстві депутатів-комуністів Валентина Анастасієва та Івана Герасимова, який встановлює новий порядок нарахування пенсій за особливі заслуги перед Україною. Передбачається встановити пенсії за особливі заслуги особам, яким до 1 січня 1992 року було призначено персональні пенсії, без розгляду відповідною комісією. Однак сесійний зал сприйняв цей документ неоднозначно. Багато депутатів вважають, що враховуючи низький рівень соціальних пенсій, прийняття такого законопроекту було б некоректним. Тим паче, що пенсії за особливі заслуги перед Україною призначатимуться людям, які не мають особливих заслуг перед Україною як державою, скажімо, колишнім компартійним чиновникам. Окрім цього зростання числа осіб, яким буде встановлено підвищену пенсію, неминуче призведе до значних видатків із державного бюджету.
У першому читанні прийнято і законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу, розроблений народними депутатами Богданом Губським, Кирилом Поліщуком та іншими. Цим документом передбачається передати повноваження з фінансування сфери культури та охорони здоров’я на селі з місцевих бюджетів до районних. Потреба таких змін до Бюджетного кодексу, на думку авторів законопроекту, викликана тим, що більшість місцевих бюджетів сіл фінансово неспроможні забезпечити належне утримання сільських клубів, бібліотек, фельдшерсько-акушерських пунктів.
Верховна Рада схвалила низку постанов з нагоди ювілейних дат: про відзначення 700-річчя Галицької митрополії та коронування Данила Галицького, про заходи з підтримки соціально-економічного розвитку Харкова у зв’язку з 350-річчям його заснування, про 85-ту річницю ВЛКСМ та державну підтримку молодіжного руху, а також про необхідність збереження цілісності унікального історико-культурного та музейного комплексу Кловський палац. У цьому будинку, що є пам’яткою архітектури XVІІІ століття, нині розташовано Музей історії Києва.
Цього ж дня парламент опікувався і продовольчою темою. Схвалено постанову, якою визнано роботу Кабінету Міністрів із забезпечення продовольчої безпеки недостатньою. Верховна Рада рекомендувала урядові скорегувати аграрну політику — зокрема, завершити формування продовольчих та фуражних ресурсів зерна в розрізі регіонів, до 1 жовтня розробити та запровадити з 2004 року єдину методику складання балансів зерна та основних продовольчих ресурсів, забезпечити постійний моніторинг цін на основні види продуктів харчування першої необхідності в розрізі регіонів, а також постійно аналізувати обгрунтованість цін.