Цій темі було присвячено Міжнародну конференцію, що її організували Верховна Рада, Національний інститут проблем міжнародної безпеки при Раді Національної безпеки і оборони України, Женевський центр демократичного контролю над Збройними Силами (Швейцарія).
Вітаючи учасників конференції, заступник Голови ВР Олександр Зінченко, зокрема, сказав, що постійно зростаючі можливості економіки у світі та новітні технології висувають нові ідеї організації оборони, актуальні для кожної країни. Тривожить той факт, що у багатьох країнах відбуваються неконтрольовані нагромадження зброї, у тому числі й масового знищення. Все це змушує весь час удосконалювати оборонну політику.
Для України, вважає Олександр Зінченко, йдеться насамперед про забезпечення оборони у традиційному плані та водночас структурну перебудову Збройних Сил. Темпи здійснюваних реформ не задовольняють. Вони повільні. Особливої ваги набуває кадрова політика, а також стан наукового та виробничого підрозділів оборонного потенціалу, який потрібно зберегти та перепрофілювати.
Нині, сказав Олександр Зінченко, у комітетах Верховної Ради працюють над проектом Держбюджету-2004. Необхідно покінчити з практикою, коли в цьому документі на оборону виділяється коштів менш як три відсотки від ВВП.
Наступна проблема, на якій загострив увагу заступник Голови ВР, — це впровадження над Збройними Силами демократичного контролю, особливо парламентського. Олександр Зінченко вважає, що функції парламентського контролю поступаються перед повноваженнями виконавчої влади. Так, наприклад, ВР затверджує бюджетну оборону, але не бере участі у складанні тих програм, куди спрямовуються ці бюджетні кошти, і не несе за це відповідальності. Заважає й те, що в країні обмаль компетентних цивільних людей, обізнаних у військовій справі. З другого боку, військовики цивільним не довіряють.
Нарешті, наголосив Олександр Зінченко, оборонна політика України має бути невід’ємною складовою європейської інтеграції та євроатлантичних моделей.
Учасники міжнародної конференції заслухали та обговорили доповіді: «Оборонна політика у системі забезпечення глобальної та регіональної безпеки», «Реформування Збройних Сил України у контексті курсу на євроатлантичну інтеграцію України» та «Закордонний досвід формування і реалізації політики в сфері міжнародної і національної безпеки».
У роботі конференції взяли участь народні депутати, фахівці з національної безпеки Міністерства оборони, високі зарубіжні гості.
На жаль, організатори міжнародної конференції не подбали про запрошених журналістів. Колеги «тулилися» по кутках, не мали можливості слухати синхронні переклади виступів зарубіжних учасників. Не одержали журналісти і відповідних інформаційних матеріалів.