Ранкове засідання 19 вересня
Народним депутатам запропонували розглянути законопроект «Про діяльність у сфері інформатизації». Перший заступник голови Державного комітету зв’язку та інформатизації Андрій Омельченко наголосив, що це рамковий законодавчий акт, який визначатиме правовідносини у сфері інформаційних технологій. Необхідність його прийняття продиктована швидкими темпами поширення інформаційних ресурсів.
Співдоповідач народний депутат Михайло Родіонов уточнив, що законопроект передусім визначатиме правовідносини між власниками, розповсюджувачами та користувачами інформаційних технологій. Водночас він спробував переконати опонентів, які хотіли отримати відповідь на запитання: «Хто стоїть за розробкою цього документа?»
Народні обранці висловлювали занепокоєння можливою появою в майбутньому цензури в Інтернет-мережі, а також можливістю втручання спецслужб у приватне листування. А це, на думку законодавців, порушує конституційні права наших співгромадян. Найвиразніше ці аргументи навів у своєму виступі голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко.
Окрім того, на ранковому засіданні народні депутати прийняли постанову про проведення парламентських слухань на тему «Духовна криза суспільства і шляхи її подолання».
Верховна Рада внесла зміни до свого Регламенту. Відтепер під час розгляду подання на притягнення народного депутата до кримінальної відповідальності у профільному комітеті має обов’язково бути або Генеральний прокурор, або виконувач його обов’язків.
Олена ГОРБУНОВА, Володимир КОРОЛЮК.