На саміті в Ялті в центрі уваги було підписання Україною, Росією, Білоруссю і Казахстаном документів щодо створення Єдиного економічного простору.
Йому передувала зустріч «четвірки» у резиденції українського Президента в неформальній обстановці. Глави держав зібралися без краваток і дозволили журналістам задати одне питання. Вони посміхалися, кивали один одному, а Лукашенко зазначив: «У нас головний Леонід Данилович». Однак Леонід Кучма запропонував першим відповісти на запитання про Єдиний економічний простір Назарбаєву як ініціатору створення ЄЕП: «Я гадаю, ви почуєте, що група високого рівня, очолювана віце-прем’єрами, провела величезну роботу, засідаючи кожен місяць у різних столицях. Усі документи підготовлено, парафовано до підписання — заяви президентів, угоду про створення Єдиного економічного простору і концепцію.».
«Якщо Леонід Данилович підпише без вилучень і обмежень цей документ, то вважайте — це результат проведеної роботи», - додав президент Білорусі Олександр Лукашенко. «Стежте за пресою», — пожартував Президент України Леонід Кучма. Президент Росії Володимир Путін сказав: «Цілком згоден, що робота експертами була проведена дуже велика, я б назвав її вражаючою». Він підкреслив, що ці документи «значною мірою мають рамковий характер, це результат компромісу, такого компромісу, що влаштовує всіх». «Переконаний у тому, що ці домовленості цілком відповідають національним інтересам, інтересам наших держав», — підкреслив російський президент.
Цікаво, що Президент України Леонід Кучма згоден із пропозицією провести референдум для того, щоб з’ясувати ставлення громадян до створення Єдиного економічного простору України, Росії, Білорусі й Казахстану. «Давайте проведемо референдум. Я — «за», - сказав він, відповідаючи на запитання журналістів під час саміту СНД у Ялті. Він відзначив, що пропозиція винести питання створення ЄЕП на референдум пролунала від лідера комуністів Петра Симоненка. За словами Президента, референдум є цивілізованим рішенням спірних питань. Він навів як приклад Європу, зокрема, недавній референдум у Швеції з приводу введення євро. «Якщо не будемо ні там, ні тут, на нас ніхто у світі не зважатиме», — підкреслив Леонід Кучма.
У рамках саміту ніхто з глав держав СНД не змінив своєї думки про необхідність створення зони вільної торгівлі на території Співдружності. Ця позиція відбилася в схваленні проекту рішення про завершення формування зони вільної торгівлі і розвитку взаємодії держав СНД в економічній сфері. Тема ЗВТ уже не нова, і рішення стосовно неї, які приймають, але не реалізовують, нікого не дивують і не вражають. Оскільки зрозуміло, що якби Співдружність реально хотіла створити ЗВТ, то вона уже функціонувала б.