Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 1-й тур. 17 вересня.
Група А. «Баварія» (Німеччина) — «Селтик» (Шотландія). 2:1. «Ліон» (Франція) — «Андерлехт» (Бельгія). 1:0.
Група С. АЄК (Греція) — «Депортиво» (Іспанія). 1:1. ПСВ (Нідерланди) — «Монако» (Франція). 1:2.
Група D. «Ювентус» (Італія) — «Галатасарай» (Туреччина). 2:1. «Реал Сосьєдад» (Іспанія) — «Олімпіакос» (Греція). 1:0.
Група В. «Арсенал» (Англія) — «Інтер» (Італія). 0:3 (Круз, 22, ван дер Мейде, 24, Мартінс, 41). Досить незвичний результат. Питання про переможця міланці вирішили ще в першому таймі. Між іншим, більшість фаворитом групи вважала саме «Арсенал». Оце вже справді — шляхи футбольні незвідані. Хоча, гадаю, за великою міркою, «Інтер» у шляхетності й величі у жодному разі не поступається своєму лондонському суперникові. Обидва вони — з роду футбольних патриціїв...
«Динамо» (Україна, Київ) — «Локомотив» (Росія, Москва). 2:0. Голи: Рінкон, 83, 90+1.
«Динамо»: Шовковський, Федоров, Дмитрулін (Хацкевич, 46), Белькевич, Пеєв, Шацьких, Гіоане (Чернат, 79), Гусєв (Рінкон, 62), Несмачний, Гавранчич, Леко.
«Локомотив»: Овчинников, Ніжегородов, Лекетхо, Ігнашевич, Ізмайлов (Леандро, 87), Мамінов, Лоськов, Пашнін, Сєнніков, Хохлов, Ашветія (Піменов, 88).
Попереджено: Лекетхо, 41, Лоськова, 54, Ігнашевича, 59, Леко, 77.
Арбітр — Пітер Фьордфельд (Швеція).
Київ. НСК «Олімпійський». 16 градусів. 79 500 глядачів.
У перші п’ятнадцять хвилин господарі мали велику перевагу. За весь поєдинок вони подали значно більше кутових, ніж москвичі, — вісімнадцять проти чотирьох. Після перерви динамівці продовжували тиснути. Та що з того... «Локомотив» досить успішно захищався і гостро контратакував. До речі, частіше влучав у рамку. На щастя, цього разу впевнено грав Шовковський.
Однак головна подія в матчі сталася не тоді, коли футболісти «Динамо» зламали «замка» на воротах залізничників, а на 62-й хвилині. Коли Олексій Михайличенко кинув у бій достиглого до конкретних дій, мов добре вино, Діого Рінкона. А той, на радість сили-силенної вболівальників, подарував усім нам запальну і яскраву, а головне, переможну футбольну бразильську самбу.
На розкачування часу він витратив небагато, адже треба було рятувати ситуацію. Бразилець почав атаку, віддав м’яча праворуч Белькевичу і миттєво отримав його назад уже в карному майданчику «Локомотива» у повітрі. Динамівець зависнув над захисником і влучно пробив головою в «дев’ятку». Від поперечки м’яч ударився в газон, але вже за лінією воріт. Ефектне, скажу вам, видовище!
Киян, звісно, задовольняв і такий перебіг подій. Адже матч добігав кінця. Однак вони не зупинилися на досягнутому. Довга передача Белькевича до карного майданчика гостей і цього разу знайшла Рінкона. Той одним рухом позбувся надокучливого Лекетхо, а вже другим ударом з носака пробив у нижній кут майже в дотик зі штангою — 2:0!
На прес-конференції після матчу наставники обох команд не залишили без відповіді жодного із запитань журналістів — українських і російських. Перший до репортерів вийшов Олексій Михайличенко.
— Насамперед, — сказав він, — хотів би подякувати від імені всієї команди нашим вболівальникам, котрі майже по вінця заповнили чашу стадіону. Слово честі, вони дуже допомогли нам сьогодні перемогти. Стосовно самого матчу, то, звичайно, було певне хвилювання. Адже минуло чимало часу від наших останніх поєдинків у груповому раунді Ліги чемпіонів. А кожна гра — це своєрідний іспит для наших футболістів і для колективу загалом.
Дуже добре, що виконали план. Змогли нав’язати суперникові ту гру, якої прагнули, — швидкісну, динамічну, атлетичну. Старалися не дозволяти москвичам контратакувати, реально загрожувати нашим воротам. Утім, не обійшлося без помилок, але, на щастя, без грубих. Одне слово, наша гра на хороших швидкостях з використанням флангів допомогла нам зрештою досягти бажаного результату. Дуже приємно починати виступи в такому престижному змаганні з перемоги. Але ця подія вже відбулася. Тепер всі думки — про наступний матч у Мілані проти «Інтера».
— Склалося враження, що «Динамо» у другому таймі дещо підсіло...
— Останнім часом наші гравці багато сил віддали, виступаючи за свої національні збірні, а клуб мав складну і виснажливу гру у Львові. Звичайно, все це відібрало певні енергоресурси. Але наприкінці матчу з «Локомотивом» динамівці змогли додати в русі. А це свідчить про те, що маємо запас міцності.
— Чому Рінкона не заявили до стартового складу?
— Він зазнав ушкодження в зустрічі проти «Карпат». Побоювалися, що може не витримати великого навантаження. Хоча водночас і дуже розраховували на нього. Тому вирішили випустити Діого на поле у другому таймі, коли постане нагальна потреба. І не помилилися.
А потім слово надали Юрію Сьоміну:
— До 83-ї хвилини ми грали досить непогано. Але, якщо відверто, то виходу Рінкона просто не передбачили. Ми не перебудувалися. Тому, либонь, і припустилися тих двох помилок, що і призвели до нашої поразки.
— Чим вас здивувало «Динамо»?
— Цей клуб полюбляє агресивний футбол. Не відступав він від своїх традицій і цього разу. Вважаю, що вчасно і з користю було проведено заміни у складі господарів. Кияни тактично перебудувалися. А ми — ні. Нам варто було, як на мене, більше закритися. Та вийшло навпаки: наші крайні захисники почали більше долучатися до атак. Тому їм забракло сил наприкінці гри. І як наслідок — пропущені м’ячі саме після флангових передач...