Фінішували фінальні турніри на призи клубу «Шкіряний м`яч». Визначились переможці у трьох вікових групах. Чемпіонами стали: старша група — «Лілія» Дніпропетровської області; середня група — «ВІК» Волинської області; молодша група — «Надія» Тернопільської області. Про підсумки футбольного сезону «Шкіряного м`яча» розповідає віце-президент Асоціації аматорського футболу України Василь Антонюк. Саме ця організація на чолі з народним депутатом України Федором Шпигом та банк «Аваль» опікуються наймасовішими дитячими змаганнями.

— Василю Петровичу, що можете сказати про рівень організації турніру?

— Усі, кому доручили проведення фінальних етапів, доклали чимало зусиль, щоб створити колективам чудові умови для виступів та демонстрації майстерності. Найбільше мені сподобалась організація фіналу у Хмільнику Вінницької області. Міський голова Хмільника Володимир Іванович Мельничук попрацював наполегливо, щоб провести турнір на належному рівні. Було створено спеціальний комітет, котрий діяв майже місяць і вирішував питання організації фінальних змагань у Хмільнику.

Але фінали — хочу наголосити — це лише верхівка  айсберга. Все починається з перших етапів, коли змагаються команди на рівні шкіл. Порівняно з першим турніром на призи «Шкіряного м`яча», в якому брали участь лише сто команд, у теперішніх змаганнях грали вже майже 42000 колективів. Наступного року кількість учасників збільшиться.

— Порівняйте минулорічні змагання на призи «Шкіряного м`яча» з теперішнім турніром.

— Порушення регламенту змагань траплялися значно рідше, ніж у попередні роки. Однак і нині не обійшлося без ложки дьогтю... Команду з Калинівки Вінницької області зняли із змагань і позбавили права участі у таких турнірах на один рік через недотримання вікового цензу учасників. Торік таких випадків було значно більше.

Тепер вдалося «вирівняти» рівень розвитку футболу практично в усіх областях України. Хочеться відзначити помітний поступ у цьому напрямі Івано-Франківщини, Вінниччини, Донеччини, Сумщини. Ми домоглися того, що в усіх регіонах проводять обласні змагання.

Від 500 до 1000 гривень надано людям, котрі безпосередньо відроджували турніри на першість області для юних футболістів. Не можу не сказати і про неабияку спонсорську підтримку «Шкіряного м`яча» банком «Аваль», Українським мобільним зв`язком, компанією «Кодак», страховою компанією «Еталон», акціонерним товариством «Коростенський фарфор».

— Ви казали про зацікавленість участі в турнірі колективів з Вінниччини, Донеччини, Сумщини... Чим поясните прохолодне ставлення до змагань на призи «Шкіряного м`яча» київських команд?

— Така ситуація спостерігається вже кілька років. Київ міг би делегувати не одного учасника на змагання, але трапляється чомусь саме так. Кілька років на турнірі «Шкіряного м`яча» виступав ФК «Троєщина», а цього разу команда «Київ» виборола право участі у фіналі змагань. Сподіваюсь, наступного року столичні колективи виявлять більший інтерес до турніру.